(FOTO) V 8. nadstropju nogometnega stadiona se nahaja najboljša restavracija na svetu. Toliko vas bo stala večerja ...

D.Ži
19.05.2023 09:40

Čakali boste najmanj tri mesece, mastno plačali, a boste doživeli kulinarično doživetje, ki ga boste pomnili vse življenje. Pravijo, da restavracija odpre vse čute.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rasmus Kofoed je na evropski kulinarični sceni prava superzvezda.
Profimedia

Tisti, ki obiskujete najboljše fine dining restavracije, veste, da je v zadnjem času skoraj nemogoče dobiti prosto mesto v njih. Zaradi velikega zanimanja se na prosto mizo običajno čaka tri mesece. Včasih je treba svoj sedež plačati vnaprej, preden sploh stopite v restavracijo.

Geranium v ​​Köbenhavnu  (Per Henrik Lings Allé 4, 8.) je ena takih gastronomskih destinacij. Ne samo, da boste morali čakati tri mesece, preden boste dobili prosto mizo, ampak bo potrditev rezervacije prispela v vaš e-poštni nabiralnik šele, ko boste plačali akontacijo v višini 1500 danskih kron ali približno 200 evrov na osebo.

Rasmus Kofoed v okolju, v katerem se znajde kot riba v vodi. 
Profimedia

V Geraniumu ne izbirate posameznih jedi, temveč degustacijski meni, na katerem najdete do 20 majhnih in skrbno premišljenih avtorskih kreacij. Zato bo obrok trajal približno tri ure in vas stal približno 3800 danskih kron oziroma okoli 510 evrov.

"Kuhinja Geraniuma je lahkotna in dinamična. Naše poslanstvo je ustvarjati obroke, ki prebudijo vse čute - poživljajo, izzivajo in bogatijo," piše na spletni strani restavracije, ki je odprta od srede do sobote vsak teden.

Jedi lahko kombinirate tudi z vrhunskimi vini ali brezalkoholnimi pijačami, za kar boste doplačali od 2000 do 20.000 kron – odvisno od izbranega paketa.

The Chef from Danish Restaurant Geranium, Rasmus Kofoed (C), celebrates his third Michelin star which he recived at a press conference on February 24, 2016 at hotel d'Angleterre in Copenhagen, where the Michelin Guide presented the year's new star restaurants in Denmark and the other Nordic countries.,Image: 275233878, License: Rights-managed, Restrictions: Denmark OUT, Model Release: no
Profimedia

Restavracija je urejena v prepoznavnem skandinavskem slogu in jo prežema umirjeno in prijetno vzdušje. Tukaj ni stresa ali hitenja. V kuhinji nihče ne kriči, natakarji so ustrežljivi in ​​temeljito poučeni o ponudbi.

Tri Michelinove zvezdice

Ali je vredno porabiti denar in čas za obisk Geraniuma? Zadovoljni uporabniki pravijo: absolutno, z njimi pa se strinja tudi prestižna lestvica britanskega podjetja William Reed Ltd. – World's 50 Best Restaurants, ki je pravkar razglasila Geranium za najboljšo restavracijo leta 2022, piše hrvaški portal PunKufer.

Kdo stoji za to zgodbo o uspehu? Dva vizionarja - danski kuhar Rasmus Kofoed in sommelier Søren Ledet, ki sta tudi lastnika te očarljive restavracije, ki se nahaja v osmem nadstropju stavbe v okviru nogometnega stadiona Parken, s čudovitim razgledom na dansko prestolnico.

Image: 664929382, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Rasmus Kofoed se je rodil 22. avgusta 1974 v Næstvedu na Danskem, odraščal pa je v Vordingborgu, ki je od Köbnhavna oddaljen približno sto kilometrov. Ljubezen do kuhanja je podedoval po mami, ki ga je že od malih nog jemala s seboj v naravo in ga učila o nabiranju plodov iz bližnje okolice, nato pa o idealni termični obdelavi teh živil.

Kot najstarejši od petih otrok v družini je Rasmus pogosto kuhal za svoje brate in sestre, njihove pohvale so mu vlile samozavest in željo, da svoj hobi spremeni v kariero.

Obiskoval je kulinarično šolo, kjer je spoznal svojega bodočega poslovnega partnerja Sørena Ledeta, o katerem pravi: "Takoj sva kliknila, ure in ure sem lahko govoril z njim o hrani in vinu, hitro sva postala dobra prijatelja."

Svoj talent je pilil v hotelu D'Angleterre v Köbenhavnu in v restavraciji Scholteshof v Belgiji, ki je takrat imela dve Michelinovi zvezdici. Ko se je vrnil domov, je delal kot glavni kuhar v več restavracijah, preden se je odločil odpreti svojo.

Leta 2007 sta prijatelja odprla Geranium v ​​Kongens Have v Köbnhavnu, in izbrala sezonska, organska in biodinamična živila iz Danske in okolice.

Čeprav so v restavraciji prvo Michelinovo zvezdico prejeli že po enem letu, so morali zaradi finančnih težav enega od investitorjev restavracijo leta 2009 zapreti. Leto kasneje so jo odprli na novi lokaciji, v okviru stadiona Parken v Østerbru, kjer je še danes.

Leta 2013 je restavracija prejela drugo Michelinovo zvezdico in se začela pojavljati na seznamu 50 najboljših restavracij na svetu. Tri leta pozneje je osvojila tudi tretjo zvezdico tega prestižnega vodnika in postala prva danska restavracija v zgodovini, ki ji je pripadla ta čast. Za primerjavo, Noma Reneja Redžepija, ki je leta veljala za najboljšo restavracijo na svetu, je tretjo Michelinovo zvezdico osvojila šele leta 2021.

Poseben meni

Chef Kofoed pravi, da je meni njegove restavracije odraz njega samega in njegovih interesov. Glede na to, da zadnjih nekaj let ne uživa mesa, ga je popolnoma črtal z jedilnika Geraniuma. Namesto tega se je odločil osredotočiti na ribe, nordijsko morsko hrano in zelenjavo, pridelano na lokalnih, ekoloških in biodinamičnih kmetijah na tem območju, piše PunKufer.

People walk outside the Parken stadium on the day of the UEFA Champions League Group E football match Nordsjaelland vs Chelsea in Copenhagen on October 2, 2012.,Image: 143161718, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

"Vzgojen sem bil ob uživanju biodinamične zelenjave, ker je bila moja mama vegetarijanka in je želela svojim otrokom dati najboljšo in najbolj zdravo hrano. To je nekaj, kar že dolgo uporabljam pri svojem delu, ne zato, ker bi bilo v trendu ali za piar, ampak ker mi je mar in mislim, da je pomembno skrbeti za planet," je v intervjuju priznal kuhar Kofoed.

V ponudbi restavracije boste našli jesetrov kaviar z rahlo dimljenimi sončničnimi semeni in vloženimi orehovimi listi ali lignje s suhim črnim ribezom, zelišči, agrumi in emulzijo pokrovače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta