Skrivnostni hrvaški otok, ki ga množice še niso zavzele: V 4 urah se sprehodite globoko v stare čase in začutite mir

D.Ži
05.05.2023 11:46

Na avto kar pozabite. Susak vas bo v svojo zgodbo popeljal po divjih in prašnih poteh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pesek, trstika, tišina, mir in kristalno čisto morje delajo ta otok za idealno počitniško destinacijo, primerno za tiste prave počitnice, brez hrupa, veliko truda in izogibanja množicam. Obiščite ga, preden ga odkrijejo še drugi.

Profimedia

Susak, hrvaška oaza miru za idealne počitnice, obsega okoli 3,8 kvadratnega kilometra v Primorsko-goranski županiji. Tu ne boste našli veliko cest, saj je območje razglašeno za kolesarsko cono in na premikanje z avtomobilom kar pozabite. Ne bodite žalostni, tukaj res ne boste potrebovali avta. Vaše glavno prevozno sredstvo bo kolo, skuter ali motor, vendar le, če ga boste vzeli s seboj na pot. Če ste bolj drzni, prosite domačine, naj vam posodijo traktor, in raziskujte otok na adrenalinskih vožnjah po makadamskih ali betonskih cestah.

Profimedia

Otok sestavljata samo dve naselji, Gornje in Donje Selo. Donje Selo je pristaniško in med otočani znano kot Spjaža, v sosednje Gornje pa pridete po kamnitem stopnišču iz začetka 20. stoletja. Zanimivo je, da je nekoč na otoku živelo več kot 1500 ljudi, danes pa le okoli 150, tako da gneča in neznosne horde turistov tukaj ne bodo vaš vsakdanjik. Kljub temu je otok začelo odkrivati ​​vse več turistov, tako da se številka v poletnih mesecih povzpne na 1500 obiskovalcev, piše hrvaški portal PunKufer.

Profimedia

Nekoč znano letovišče bogatih Rimljanov je od Lošinja oddaljeno nekaj manj kot štiri navtične milje, otok pa je bil nekoč tudi znano zdravilišče za otroke. 

Profimedia

Na Susak lahko pripotujete z ladijskimi linijami iz Reke in z Malega Lošinja. Če krenete iz Reke, uživajte v plovbi s katamaranom, ki traja do štiri ure, priporočljivo je vstopnico kupiti preko spleta. Za katamaran se odločite le, če imate malo stvari in če na pot ne vzamete pol omare, saj so prtljažni prostori omejeni. Alternativa je odhod z Malega Lošinja z ladjo Premuda, če pa med raziskovanjem Lošinja pozabite na čas in Premuda odpluje proti cilju, se pridružite eni od izletniških ladjic za Susak.

Profimedia

Ko prispete, se ne ustrašite neurejenih cest in razmetanih hiš, vse ima svoj čar. Poti niso asfaltirane, zato bo prah tu postal vaš dobri znanec, a boste na to pozabili takoj, ko boste zagledali čista modra prostranstva in otoško rastje. 

Profimedia

Možnosti namestitve so sobe, apartmaji, hiše in vile, ljubitelji kampiranja tukaj ne bodo zadovoljni, saj je kampiranje na otoku prepovedano. Če se kljub temu odločite za avanturo v naravi, vam domačini svetujejo, da šotor postavite nad zalivom Bok ali na poti od pokopališča do svetilnika, ki je nastal v času Avstro-Ogrske. Če želite bivati ​​v kampih z urejeno infrastrukturo, lahko to storite v sosednjem Čikatu ali v Poljani na Lošinju.

Profimedia

Če ste ljubitelj kulturnih, zgodovinskih in drugih znamenitosti, obiščite cerkev sv. Nikole, eno najčistejših in najbolj belih pokopališč, kapelico na rtu Darto, znameniti svetilnik in staro vojaško opazovalnico. Če imate radi plaže, obiščite zaliv Spjaža s peščeno plažo, kjer lahko uživate v dodatnih vsebinah, mislimo na kavarne in restavracije. Uvala Bok je čudež narave, kjer ne boste našli dodatnih vsebin, a plitva voda in pesek imata svoje čare, še piše PunKufer. 

Profimedia

Med ostalimi plažami sta Veliki in Mali Abis, kjer boste uživali v miru, plaža pa je skalnata in polna potapljačev. Tudi plezalci tukaj pridejo na svoj račun, saj so na pečinah na voljo plezalni klini. Plaža Nasuzanski je lijakaste oblike in je dobila ime po modrem dnu, skupaj z Zalim Bokom pa tvori dve plaži, kjer lahko počnete, kar želite, saj sta tukaj mir in zasebnost vaša najboljša prijatelja.

Profimedia

Sprehodite se po otoku, vzelo vam bo približno štiri ure, tecite po številnih poteh in poskusite plavati, saj je Susak idealen kraj za preživljanje časa v naravi. Tukaj ni napornih ogledov, zato je otok idealen za oddih brez pretiranih aktivnosti. Če se izgubite, prosite za pomoč mimoidoče in domačine, a pozor, Susak je znan po arhaičnem govoru, ki je na Hrvaškem zaščiten kot nesnovna kulturna dobrina, zato jih morda ne boste razumeli, še piše PunKufer. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta