(FOTO) Priznajte, da vsaj za 3 verjetno še nikoli niste slišali: To je 10 največjih otokov na svetu

D.Ži
28.04.2023 13:34

Pri nas smo srečni, da imamo vsaj Blejski otok, po svetovnih morjih pa se nahaja nekaj orjaških otokov, ki dajejo dom milijonom ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Honšu je največji japonski otok. 
Profimedia

Za tiste, ki pri urah geografije niste bili pozorni, Avstralija ni otok, ampak velja za celino, torej ni na prvem mestu. Predstavljamo vam seznam desetih največjih otokov na svetu, od katerih za vsaj tri verjetno še niste slišali. Si upate staviti?

10. Otok Ellesmere, Arktični ocean

Obsega 121.935 kvadratnih kilometrov in je tretji največji kanadski otok. Od Grenlandije ga loči Kennedyjev kanal in spada v skupino otokov kraljice Elizabete. Otok je dom arktičnega gorskega sistema Cordillera in drugi največji nacionalni park v Kanadi.

Kanadski otok Ellesmere 
Profimedia

9. Victoria Island, Arktični ocean

Ta otok ima površino 135.017 kvadratnih kilometrov, zaradi česar je drugi največji otok v Kanadi. Obala je izjemno razčlenjena s strmo obalo in različnimi zalivi. Ime je dobil po kraljici Viktoriji. Ta otok ima izredno milo podnebje, najmilejše v Kanadi, Kanadčanom pa služi kot nekakšen kraj za pobeg od vsakodnevnega mestnega vrveža.

8. Velika Britanija, ob severozahodni obali Evrope

Ta otok, ki se nahaja v severnem Atlantiku, je dom Združenega kraljestva, ki vključuje Anglijo, Wales, Škotsko in Severno Irsko. Je tudi največji otok v Evropi, saj obsega 142.821 kvadratnih kilometrov. Ima več kot 65 milijonov prebivalcev, zaradi česar je tretji najbolj poseljen otok na svetu, piše hrvaški portal PunKufer.

7. Honšu, Japonsko morje

Honšu je največji japonski otok in tudi najbolj poseljen. Tu so največja japonska mesta Kjoto, Tokio in Osaka. Je tudi drugi najgosteje poseljen otok na svetu z več kot 103 milijoni prebivalcev. Pokriva skupno 143.514 kvadratnih kilometrov, skupaj 60 odstotkov japonskega ozemlja.

Honšu vrvi od življenja.
Profimedia

6. Sumatra, Indijski ocean

Ta otok se nahaja v zahodni Indoneziji in je del skupine otokov, imenovanih Sundski otoki. Pokriva površino 294.283 kvadratnih kilometrov in ga naseljuje več kot 50 milijonov prebivalcev. Ta otok je dom ogromnega gorovja Barisan. Največje znamenitosti so naravne lepote, vulkani, jezera in džungla.

Sumatra, Indonezija
Profimedia

5. Baffin, Severni Atlantik

Prispeli smo do največjega kanadskega otoka s 315.312 kvadratnimi kilometri. Kljub velikosti ga zaradi težkih vremenskih razmer naseljuje le 11.000 prebivalcev. Otok je tudi dom ledenih plošč Barens in Penny. Baffin Island je osupljivo divje, surovo in ledeno ozemlje, kjer živijo pretežno Inuiti.

4. Madagaskar, Indijski ocean

Otoška država, ki pokriva 434.522 kvadratnih kilometrov. Na tem otoku rastejo rastline in živijo živali, ki jih ni nikjer drugje na svetu, zato ga imenujejo tudi otok z največjo biotsko raznovrstnostjo na svetu. Najbolj poznan je po teoriji evolucije, ki jo je po raziskovanju postavil Charles Darwin.

3. Borneo, Tihi ocean

Največji azijski otok, ki obsega skupno 462.364 kvadratnih kilometrov. 73 odstotkov otoka spada pod ozemlje Indonezije. Otok je dom najstarejšega deževnega gozda na svetu, ki naj bi bil star več kot 140 milijonov let, piše Pun Kufer.

Eksotični Borneo
Profimedia

2. Nova Gvineja, Tihi ocean

Drugi največji otok na svetu ima površino 487.631 kvadratnih kilometrov. Otok naseljuje 11 milijonov prebivalcev, ki govorijo več kot tisoč različnih jezikov. Podnebje na tem otoku je pretežno tropsko, povprečna temperatura pa je okoli 22 stopinj. Turistični raj, če tam ne bi bilo kanibalov.

1. Grenlandija, Atlantski ocean

Grenlandija je največji otok na svetu in pokriva površino 1.351.847 kvadratnih kilometrov. Več kot tretjino otoka pokriva ledena plošča. Povprečna dnevna temperatura se giblje med -9 in 7 stopinj Celzija. Grenlandija je dom največjega narodnega parka na svetu.

Arctic settlement. This coastal village is located in a remote region of eastern Greenland. It is called Ittoqqortoormiit in the Inuit language and Scoresbysund in the Danish language. It has a population of around 551.,Image: 102190382, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta