(FOTO) V Istri naleteli na žival, ki je značilna za tropsko in subtropsko morje

M.R.
29.08.2024 15:45

Včeraj so v zalivu Portić na Kamenjaku pri Premanturi opazili novo vrsto morskega polža - pegastega morskega zajčka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pegasti morski zajček, ki so ga iz morja potegnili na Kamenjaku pri Pulju.
Facebook/Fakultet prirodnih znanosti u Puli

Znanstveniki Fakultete za naravoslovne znanosti v Pulju so na Facebooku zapisali, da gre za vrsto (lat. aplysia dactylomela), ki je sicer poznana v tropskih in subtrobskih morjih, njena prisotnost v severnem Jadranu pa je najverjetneje posledica segrevanja morja. V Sredozemskem morju so to vrsto prvič opazili leta 2002 pri Lampedusi, v Jadranskem morju pa leta 2006 v akvatoriju otoka Sušac. 

Znanstveniki slovenskega Nacionalnega inštituta za biologijo so zapisali, da je v slovenskem morju bilo do zdaj ugotovljenih 141 vrst polžev zaškrgarjev. Gre za večinoma rastlinojede živali.

Glede na to, da je vrsta zelo podobna tisti, ki je značilna za Tihi ocean, bodo morali z genetsko analizo preveriti, za katero vrsto zares gre, so hrvaški znanstveniki še zapisali v objavi na Facebooku. 

Žival so na Kamenjaku, ki je precej priljubljen tudi med slovenskimi turisti, opazili na globini približno šestih metrov. Znanstveniki slovenskega Nacionalnega inštituta za biologijo so zapisali, da je v slovenskem morju bilo do zdaj ugotovljenih 141 vrst polžev zaškrgarjev. Gre za večinoma rastlinojede živali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta