(FOTO) V Trstu so posneli fenomen, ki ga ni bilo mogoče videti zadnjih 25 let

M.R.
01.02.2024 10:51

Vsi, ki so v torek zgodaj zjutraj v Trstu bili budni, so lahko videli prizore, kakršnih ni bilo zadnjih 25 let. Na površini morja se je namreč oblikoval led.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trst
Profimedia

Fenomen je zabeležilo osebje Miramarskega morskega rezervata. Takemu dogodku so bile pogosteje priča starejše generacije, ki so doživljale hladnejše zime, mlajše generacije pa na take prizore zagotovo niso navajene. Tanek sloj ledu se je namreč oblikoval na širšem območju Tržaškega zaliva, poroča Primorski dnevnik

Avtor članka piše, da so bili nazadnje takemu prizoru priča 25. januarja 1999, ko so bili vremenski pogoji podobni zdajšnjim. Tudi takrat "se je pisalo o pravi senzaciji", temperature pa so bile več stopinj Celzija pod ničlo. 

Meteorološka opazovalnica deželne agencije za okolje Arpa​ je v sredo zjutraj v pristanišču v Trstu izmerila 3,4 stopinje Celzija. "Zaradi izrazite stanovitnosti in odsotnosti omembe vrednih vetrov je sicer možno, da so bile temperature drugod v Tržaškem zalivu lahko rahlo različne, predvsem pa je nadvse verjetno, da so bile temperature v najnižjih prizemnih slojih zaradi izrazite stanovitnosti ozračja več stopinj Celzija nižje kot na višini okrog dveh metrov, na kateri so postavljeni uradni termometri," je zapisal avtor članka Darko Bradassi v Primorskem dnevniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta