Sumljivi jedilniki in neuki natakarji: To je 7 znakov, da boste jedli v slabi restavraciji

D.Ži
22.05.2023 11:15

Že res, da nihče noče dolge tedne čakati na prosto mizo v trendovskih restavracijah, a vsega vam vendarle ni treba pogoltniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Profimedia

Življenje je prekratko, da bi jedli v slabih restavracijah. Zagotovo poznate lokacije v domačem mestu, kjer lahko dobro jeste. Ko ste na poti, pa je razplet vašega kosila precej bolj nepredvidljiv. Pri izbiri restavracij bodite pozorni na te sumljive znake.

1. Restavracija je prazna

Nihče noče več ur čakati na prosto mizo v restavraciji. A tudi ne želite jesti v restavraciji, v kateri ni nikogar. Ne samo, da pomanjkanje ljudi v gostinskem objektu v času kosila ali večerje lahko kaže na slabo kakovost pripravljenih jedi, lahko je tudi dober pokazatelj svežine razpoložljive hrane.

Profimedia

Restavracija, ki nima veliko dela, zagotovo ne posveča veliko pozornosti svežini sestavin. Namesto tega se zanaša na zamrznjeno hrano, ki jo lahko iz zamrzovalnika vzame in pripravi po potrebi.

2. Restavracija ne diši po hrani

Pomanjkanje kakršnega koli vonja po hrani, ko vstopite v restavracijo, bi moralo biti razlog za skrb. V dobrih restavracijah se privlačna aroma širi od kuhinje do vaše mize. Od vonja čebule, ki se praži v ponvi, do paradižnikove omake, ki vre na štedilniku, do pečenja mesa na žaru. Mamljive arome v zraku so znak, da je hrana sveža in pripravljena v času naročila, ne pa pogreta v mikrovalovni pečici.

3. Jedilnik je zelo dolg

Predolg meni ni nujno dobro za goste. Težko je pričakovati, da bo vsaka jed pripravljena po najboljših močeh v restavraciji, ki ponuja veliko različnih možnosti in vrst kulinarike. Čeprav imate na krajših menijih manj izbire, so jedi verjetno res skrbno premišljene in kakovostno pripravljene, da boste dobili bolj okusen obrok, piše hrvaški portal PunKufer.

Profimedia

4. Natakarji ne vedo nič o jedilniku

V kakovostnih in urejenih restavracijah so natakarji dobro obveščeni o hrani, ki jo strežejo. V ribji restavraciji bi morali natakarji znati odgovoriti na vprašanje, od kod prihajajo ribe in morski sadeži. V restavracijah, ki ponujajo zrezke, bi moralo osebje vedeti, od kod prihaja meso. Restavracije, ki dajejo veliko pozornosti kakovosti hrane, se bodo želele s tem pohvaliti pred svojimi gosti, da bi se ločile od ostale konkurence na trgu. Če o hrani molčijo, je možno, da se nimajo s čim pohvaliti.

5. Jedilnik je poln izvensezonskih živil

Paradižnik je v supermarketih na voljo vse leto, a bodimo iskreni – okusen je le v poletnih mesecih, ko je sezona zanj. Če sredi zime vidite jedi s paradižnikom v glavni vlogi na meniju, se pripravite na razočaranje. To je restavracija, kjer je kakovost hrane očitno v drugem planu.

6. Cene so (pre)nizke

Malokdo želi zapraviti veliko denarja za okusen obrok, a bodite previdni tudi, ko so cene v restavraciji izjemno nizke. Kakovosten kos mesa ali ribe stane. Če vam ponujajo "vrhunske" zrezke po bistveno nižji ceni kot v drugih restavracijah v okolici, upoštevajte, da verjetno ne boste uživali v najbolj kakovostnem mesu.

Profimedia

7. Vsaka jed "plava" v siru in omakah

Jedi iz svežih in kakovostnih sestavin ne potrebujejo veliko dodatnih začimb, omak ali prelivov. Že same po sebi so okusne. Po drugi strani pa, če je vse pečeno s sirom ali prelito z veliko količino omake, je to način, kako zakamuflirati nekakovostno meso, ribe ali živila, ki so bila pretirano termično obdelana, še piše PunKufer. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta