Hranilno vrednost živil se trudimo izboljšati, potrošniki naj izbirajo bolj zdrave izdelke

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
21.10.2024 08:25

Program ZaUpam zagotavlja podporo, ki trgovskim podjetjem omogoča dodatno izboljšanje sestave živil, potrošnike pa spodbuja k zdravim izbiram.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Trgovinska zbornica Slovenije in njeni člani se zavedajo svoje družbene odgovornosti, kar vključuje tudi naslavljanje zdrave in uravnotežene prehrane za zdravje prebivalcev. Zato trgovci na drobno in debelo z živili tesno sodelujejo s svojimi dobavitelji, da bi zadostili spreminjajočemu se povpraševanju potrošnikov. Rezultat teh prizadevanj je vse večja ponudba trajnostne in zdrave hrane, kar je na trgovskih policah opaziti predvsem z izdelki pod trgovsko blagovno znamko.

Trgovci se zavzemajo za zagotavljanje informacij o hranilni vrednosti potrošnikom in za uvajanje preoblikovanja izdelkov, hkrati pa potrošnike obveščajo in jih spodbujajo k nakupnim odločitvam, ki vključujejo izdelke iz široke palete bolj zdravih in trajnostnih produktov. Po podatkih organizacije EuroCommerce so trgovci tudi vodilni pri zagotavljanju informacij in uporabi digitalnih tehnologij, ko gre za obveščanje potrošnikov na načine, ki ustrezajo njihovim interesom in življenjskim slogom.

Shutterstock

Manj sladkorja, maščob, soli ...

Energijsko bogata, hkrati pa hranilno revna živila so namreč zelo široko dostopna, zato mnogi ljudje jedo veliko (predelane) hrane z visoko vsebnostjo maščob, sladkorjev in soli. Slednje po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije prispeva k nezdravemu načinu prehranjevanja.

Preoblikovanje predelane hrane – gre za postopek, s katerim se izboljša hranilna vrednost živila ali pijače - lahko privede do izdelkov z bolj zdravim profilom, vendar kljub temu ne odpravlja skrbi zaradi visoke porabe predelanih živil. Pri prehranjevanju bi zato morali dajati poudarek tudi uživanju svežih in doma pripravljenih živil, po možnosti lokalno pridelanih. Oblikovalci prehranskih politik v zadnjih letih vse bolj priznavajo, da so potrebni dodatni ukrepi, ki bodo zagotovili bolj zdravo oskrbo z živili in prehransko okolje. Ob tem pa je treba okrepiti znanje in zagotoviti informacije za izobraževanje potrošnikov.

Preoblikovanje živil v izdelke z bolj zdravim profilom namreč pozitivno vpliva na zdravje posameznikov, posledično pa tudi na javno zdravje prebivalstva. Hkrati je tak proces preoblikovanja dober tudi za podjetja, nosilce živilske dejavnosti, ki ta živila proizvajajo. Čeprav so lahko začetne naložbe v reformulacijo in razvoj izdelkov z boljšo hranilno vrednostjo visoke, to podjetjem po drugi strani ponuja priložnost, da izboljšajo svojo blagovno znamko in dosežejo še več potrošnikov, ki v večjem obsegu posegajo po njihovih izdelkih.

Več zdravih živil in spodbuda zdravemu prehranjevanju

Vse navedeno je Trgovinsko zbornico Slovenije vodilo, da skupaj s projektnimi partnerji, Inštitutom za nutricionistiko (NUTRIS), Institutom “Jožef Stefan” (IJS) in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) zasnujejo program, v katerem bodo preko izvedenih aktivnosti in rezultatov prebivalcem po eni strani ponudili več zdravih živil in spodbujali zdravo prehranjevanje, po drugi strani pa jih bodo aktivno spodbujali, da bodo po takšnih živilih tudi posegali. Pri snovanju tega programa sta pobudnike podprla tudi Zveza potrošnikov Slovenije ter Društvo za varovanje srca in ožilja Slovenije.

Shutterstock

Ključni cilji programa ZaUpam so podpirati trgovske družbe in druge nosilce živilske dejavnosti k izboljševanju sestave živil in spodbujanju zdravih izbir pri potrošnikih. Prepričani so, da bodo to lažje dosegli z razvojem odprtega digitalnega orodja NutriForm za spodbujanje izboljševanja sestave živil.

NutriForm je v zaključni fazi priprave, z njim pa želijo olajšati razvoj živil z ugodnejšo hranilno sestavo, s posebnim poudarkom na zmanjševanju vsebnosti sladkorja, soli in nasičenih maščob ter povečevanju vsebnosti prehranskih vlaknin. Z digitalnim orodjem bodo vsem podjetjem omogočili, da bodo lahko podatke o živilih svojih blagovnih znamk prostovoljno delili s potrošniki – tako z javno objavo v brezplačni mobilni aplikaciji Veš Kaj Ješ, ki jo ponujajo Zveza potrošnikov Slovenije, Inštitut za nutricionistiko in IJS, pa tudi v orodju OPKP, ki se v Sloveniji uporablja za prehransko obravnavo bolnikov.

V pomoč podjetjem pri načrtovanju izboljševanja sestave živil

"V NutriForm smo vključili pet različnih modelov za profiliranje živil. Orodje bo omogočalo ne le vrednotenje sestave živil po kriterijih mobilne aplikacije Veš Kaj Ješ, temveč smo vključili še štiri druge modele za vrednotenje hranilne sestave živil, kar bo podjetjem v veliko pomoč pri načrtovanju izboljševanja sestave živil,” je dejal direktor Inštituta za nutricionistiko prof. dr. Igor Pravst in dodal, da je brezplačno orodje NutriForm namenjeno vsem živilskim podjetjem za samoocenjevanje hranilne sestave živil in kot pomoč pri izboljševanju sestave živil in pijač.

Shutterstock

Med drugim bo orodje vključevalo tudi ocenjevanje živil z upoštevanjem vse bolj zastopanega modela Nutri-Score, ki se pojavlja na vedno več uvoženih živilih, pa tudi po kriterijih bodočega nacionalnega znaka “Dobra izbira”, ki ga načrtujejo na Ministrstvu za zdravje. Orodje NutriForm po vnosu vseh zahtevanih vstopnih podatkov poda oceno živila po vseh petih izbranih modelih in prikaže, kje na lestvici to je oziroma izpiše kriterije, ki pri posameznem modelu niso bili doseženi.

“Pozdravljamo prizadevanja Ministrstva za zdravje za spodbujanje bolj zdravega prehranskega okolja za prebivalce. S podporo ministrstva bomo zato na Trgovinski zbornici Slovenije s priznanimi strokovnjaki in projektnimi partnerji programa ZaUpam trgovskim podjetjem in drugim nosilcem živilske dejavnosti lahko ponudili brezplačno digitalno orodje za spodbujanje izboljševanja sestave živil ter hkrati omogočili deljenje podatkov o živilih, v našem primeru predvsem trgovskih blagovnih znamk, s potrošniki, kar je pomemben in pravi korak v smeri izboljševanja naših prehranskih navad,” pa pravi izvršna direktorica TZS in vodja programa Mija Lapornik.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.