Ideja za potovanje: Po sledeh rodbine Atreides

Matic Majcen Matic Majcen
07.04.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Puščava v okolici Liwe na jugu Združenih arabskih emiratov
Shutterstock

Vsaka velika filmska uspešnica poleg dobička od prodaje vstopnic in licenčnih izdelkov vzpodbudi še eno postransko dejavnost - obiskovanje lokacij snemanja filma. Nemalo krajev po svetu je zaslovelo prav zaradi tega, kar so jih režiserji v svojih mojstrovinah uporabili kot prostor dogajanja. Pravzaprav je za marsikaterega izmed teh krajev tovrstni filmski turizem celo postal osrednja ekonomska dejavnost. Spomnimo se plaže Ko Phi Phi Leh na Tajskem, ki je zaslovela zaradi filma Plaža (2000) z Leonardom DiCapriem, soseska Notting Hill v Londonu je postala cilj turistov zaradi filma z Julio Roberts in Hughom Grantom, nenazadnje je tovrstni bum zaradi serije Igra prestolov doživel tudi Dubrovnik.

Nekaj takšnega se zdaj dogaja lokacijam, na katerih so snemali znanstvenofantastični spektakel Dune: Peščeni planet. Družbena omrežja še posebno po komercialno uspešnejšem drugem delu filma že polni množica fotografij, na katerih so popotniki slikani na prepoznavnih lokacijah iz filma. Predstavljamo nekaj osrednjih lokacij, na katerih so posneli večino zunanjih prizorov tako prvega kot drugega dela filma Peščeni planet.

1. Liwa, Združeni arabski emirati

Franšizo Dune si bomo zapomnili po čudovitih prizorih zlatih sipin na peščenem planetu. Na našo srečo ta puščavski raj ni digitalno ustvarjen, ampak gre za resnično lokacijo. Puščavske prizore so snemali na dveh lokacijah. Pri prizorih, kjer spremljamo omenjene sanjske sipine, ki se raztezajo vse do obzorja, je ekipa odpotovala v puščavsko območje na jugu Združenih arabskih emiratov. Tam se je mogoče odpraviti na safari z vodnikom in najetim štirikolesnikom. Še bolj kot po puščavi je ta del države znan po veliki oazi, kjer je tudi zgoščeno prebivalstvo na tem območju. Prav tam vsako leto julija pripravijo festival datljev, ki jih tu gojijo že tisočletja, pridelovalci pa na dogodku obiskovalcem ponudijo različne sorte in tekmujejo za nagrade.

2. Wadi Rum, Jordanija

Drugo polovico puščavskih sekvenc v filmu so posneli na povsem drugi lokaciji. Prizori s Fremeni, kjer je vidno prehajanje puščave v skalnato gorovje, so umeščeni v dolino Wadi Rum na jugu Jordanije. Gre za turistično razvito območje, ki se zaradi naselbin iz časa pračloveka ponaša tudi s svetovno pomembnimi zgodovinskimi najdbami. Pravzaprav je ta regija prvič zaslovela prav zaradi filmske industrije. V začetku šestdesetih so namreč prav tu snemali filmsko klasiko Lawrence Arabski (1962), od tedaj pa so se hollywoodski studii za snemanje puščavskih prizorov redno vračali sem, vključno z nekaj filmi franšize Vojna zvezd in pa z Marsovcem (2015) Ridleyja Scotta. 

Dolina Wadi Rum v Jordaniji je v filmu domovanje Fremenov
Shutterstock

3. Stadlandet in otok Kinn, Norveška

Na srečo pri iskanju vseh lokacij filmov Dune ni treba iti daleč v arabski svet, saj se jih nekaj nahaja nekoliko bliže nam. Prizore na začetku prvega filma, ko se člani rodbine Atreides poslavljajo od svojega planeta Caladana, so posneli v čudoviti naravni kulisi Norveške. Če boste obiskali polotok Stadlandet na jugozahodu države, boste v okoliških zalivih prepoznali pokrajino iz nekaj prizorov filma. Nato se lahko odpravite še malo južneje do otoka Kinn, katerega glavna znamenitost je Kinnaklova, unikatna gorska formacija z globokim sedlom. In da, uganili ste - tudi ta se opazno pojavi v prvem Peščenem planetu. 

Stadlandet je najbolj ikonična evropska lokacija v filmu
Shutterstock

4. Grobnica rodbine Brion, Altivole, Italija

Drugi del filma nam je razkril še nekaj bolj razveseljivega - da so nekatere pomembne sekvence pravzaprav posneli nedaleč od Slovenije. Novi prizori s Christopherjem Walkenom in Florence Pugh so umeščeni v izstopajočo postmodernistično arhitekturo grobnice rodbine Brion na pokopališču Altivole severno od Benetk. Ikonični objekt je oblikoval arhitekt Carlo Scarpa, končali so ga leta 1978. Leta 2021 je doživel obnovo, ravno pravi čas, da je bil za Peščeni planet spet videti kot nov. 

Postmodernistična arhitektura grobnice Brion severno od Benetk
Shutterstock

5. Studio Origo, Budimpešta

Na koncu omenimo še, da je režiser Denis Villeneuve s svojo ekipo večino tehničnih del na filmu prav tako opravil v naši sosednji državi, namreč na Madžarskem. Studio Origo v Budimpešti je bil osrednja tehnična baza obeh delov filma, zato je pri projektu sodelovalo tudi ogromno madžarskega kadra. Origo postaja vse pomembnejši filmski studio v tem delu Evrope in je že gostil ekipe mnogih hollywoodskih filmov, poleg Dune še Dvojnik z Willom Smithom, 47 Ronin s Keanujem Reevesom, peti del franšize Umri pokončno z Bruceom Willisom. Denis Villeneuve se je v studio zaljubil, ko je tu delal svojega Iztrebljevalca 2049 z Ryanom Goslingom in Harrisonom Fordom. Spletna stran studia sicer ne navaja, da bi ponujali vodene oglede za zunanje obiskovalce. 

Filmski studio Origo v Budimpešti
Arhiv studia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta