Imajo svoje točke, kjer se največkrat zbirajo: Ljubljana, raj za žeparje?

Anže Simončič Anže Simončič
02.08.2018 11:28

Nočna mora vsakega turista se zagotovo začne takrat, ko ga v tuji državi okradejo in si tako prilastijo njegov denar in osebne dokumente, ki jih še kako potrebuje v tujini. S takšno realnostjo se srečujejo tudi nekateri turisti v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Danes sem znova v mestu videla žeparko, ki sem jo pred kratkim že ujela," nam je povedala Diana Ternav, turistična vodnica, ki spremlja tuje turiste po Sloveniji, najpogosteje po Ljubljani. Ker obvlada italijanski jezik, po mestu največkrat spremlja italijanske turiste, ki prihajajo iz Trsta na enodnevni izlet po naši prestolnici.
"Nekatere žeparke so že stare znanke, ki jih dolgo videvamo – imajo namreč svoje točke, kjer se največkrat zbirajo. To je na primer Streliška ulica, kjer je dostop za turistične avtobuse," pojasnjuje Ternavova in dodaja, da tam žeparji posedajo pred stanovanji in čakajo, da se pripeljejo avtobusi. Ob prihodu turistov tako sporočijo še drugim žeparjem in jim skupaj sledijo po mestu.
Poleg Streliške ulice se zbirajo tudi na Petkovškovem nabrežju, Zmajskem mostu, kjer turisti pogosto slikajo okolico, Prešernovem trgu, pri arkadah, ugotavljajo pa tudi, da je Kongresni trg zanimiva lokacija za tatvine.
Kdo so torej ti žeparji? "Imamo dokumente nekaterih oseb, večinoma so v sorodu," pravi turistična vodnica in nadaljuje, da so večinoma rojeni v Italiji in imajo hrvaško državljanstvo. "So državljani evropske skupnosti in se lahko precej enostavno gibljejo po naših krajih, saj imajo uradne dokumente in potne liste," dodaja.

Tudi na Prešernovem trgu vas lahko presenti žepar.
Robert Balen
Torbice in nahrbnite imejte ves čas pod nadzorom.
Profimedia
Žeparji pogosto delujejo med hojo, saj smo takrat manj pozorni na takšna dejanja.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta