(INTERVJU) Res je velik privilegij biti v službi, v kateri lahko počnem to, v čemer uživam

Z dirigentom big banda Orkestra Slovenske vojske Rudolfom Strnadom o karieri vojaka glasbenika in koncertu, ki ga pripravljajo 14. maja v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudolf Strnad, dirigent big banda Orkestra Slovenske
Robert Balen

Rudolf Strnad je diplomiral iz trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani, glasba pa ga spremlja vse življenje. Glasbenica je tudi njegova soproga, po njunih stopinjah sta šla še sin in hči. Je pa Rudolf Strnad med služenjem vojske opravil tudi šolo za rezervne častnike in tako bil pravzaprav idealen kandidat za člana Orkestra Slovenske vojske.

Kako ste se znašli na mestu dirigenta big banda Orkestra Slovenske vojske?

V orkestru sem zaposlen prav od njegove ustanovitve leta 1996, avdicijo sem opravljal pri Jožetu Privšku. Najprej sem bil zaposlen kot samostojni solist trobentač, leta 2009 pa so mi zaupali vodenje big banda, ki igra zabavno, jazzy obarvan program.

Big band je torej poseben del orkestra. Koliko sestavov pravzaprav deluje v sklopu Orkestra Slovenske vojske in kake vrste glasbo izvajajo?

Cel korpus glasbenikov (51) je vpet v različne zasedbe. Koncertni orkester je osnovna sestava, v okviru te pa obstajajo še druge, manjše zasedbe. Orkester Slovenske vojske obvladuje resnično široko paleto glasbenih žanrov, ki jih izvajajo veliki koncertni orkester, protokolarni orkester, big band, mala jazz zasedba, pa vse do komornih skupin, kot so trobilni kvintet, kvartet klarinetov, trio flavt, pihalni kvintet, kvartet saksofonov in drugi. Igramo na zelo raznovrstnih prireditvah, od protokolov, državnih proslav, umetniških koncertov do zabavnih koncertov ter manjših slovesnosti.

Koncertni orkester redno prireja spomladanski in jesenski koncert, v božičnem času gostujemo z novoletno-božičnim programom po slovenskih mestih. Tudi z big bandom smo gostovali po vseh največjih odrih in festivalih Slovenije, pa tudi izven naših meja. Poleg tega tudi snemamo in izdajamo albume z vsemi prej omenjenimi zasedbami.

Torej je igranje v orkestru Slovenske vojske dnevna služba. Kdo lahko postane član orkestra?

Absolutno je to dnevna služba, vadimo vsak dan, tako kot drugi profesionalni orkestri. Člani orkestra so vojaški uslužbenci, ki imajo večinoma opravljeno glasbeno akademijo. Kdor se pa želi zaposliti pri nas, mora opraviti glasbeno avdicijo. Če je uspešen, mora nato opraviti zdravniški pregled in temeljno vojaško usposabljanje, ki traja približno tri mesece in obsega osnove vojaških veščin, tudi ravnanje z orožjem. Za mnoge mlade je to nekaka kratka, skoncentrirana izvedba nekdanjega služenja vojaškega roka z zanimivimi vsebinami.

Temeljne vrednote Slovenske vojske, torej srčnost, enotnost, vztrajnost, osredotočenost na skupni cilj in moštveni duh, se torej zelo ujemajo z igranjem v orkestru.

Glasbeniki te vrednote uresničujemo z vsakim nastopom in jih iskreno posredujemo naprej do poslušalstva. Kot sem že omenil, je eden izmed poglavitnih segmentov naših nastopov tudi sodelovanje s civilno strukturo, v okviru teh pa smo izvedli že kar nekaj koncertov za mladino, za osnovne in srednje šole. Naše komorne skupine veliko nastopajo v vrtcih, kjer predstavijo poklic vojaka glasbenika, in že tu dobijo otroci lep vpogled v naravo tega poklica.

Kako dolgo so posamezniki zaposleni v Orkestru Slovenske vojske? Je to kariera za vse življenje?

Spomnim se, da sem bil v prvem letniku akademije za glasbo, ko so nas prišli vabit v Orkester Slovenske vojske. Takrat si nisem mislil, da bom tu ostal tako dolgo časovno obdobje. Ampak res lahko rečem, da je to odlična služba: veliko sveta smo videli, veliko src razveselili, podelili in prejeli ogromno nasmehov ter aplavzov.

Letošnji koncert ob dnevu Slovenske vojske bo 14. maja v Dvorani Tabor v Mariboru. Kaj pripravljate?

Velik glasbeni izziv v življenju mi ponuja mešanje žanrov, kajti v rokenrolu, v pop glasbi ali jazzu je težko izumiti kaj novega, lahko pa narediš novo mešanico, svoj pogled na že ustvarjeno. Na tak način bomo obarvali tudi koncert big banda z gosti, 14. maja ob 18. uri v Dvorani Tabor v Mariboru.

Ste sami oblikovali program koncerta? Kako ste si ga zamislili?

Podal sem osnovni koncept in predloge za vokalne goste ter njihove skladbe, ampak končni program mora biti skladen z rdečo nitjo režiserke Anje Rebek, vsekakor pa tudi v skladu s pričakovanji vodilnih na obrambnem ministrstvu in v generalštabu, da ima vsa zgodba lep začetek in konec. Prisluhnil sem pa tudi glasbenim gostom, navsezadnje je to njihova avtorska glasba.

Kateri pa bodo ti gosti oziroma kako bo sestavljen program dogodka?

V slavnostnem delu bo prisoten koncertni orkester, ki bo poskrbel za začetni protokolarni del, izvedel bo tudi uverturo Utrip ponosa skladatelja Krištofa Strnada. Po približno enourni slovesnosti se bo dogodek prelevil v koncert big banda z gosti, ti so letos Vlado Kreslin, Nina Pušlar, Tomislav Jovanović – Tokac, Leopold I., mešani mladinski pevski zbor Koservatorija Maribor in skrivni gost, o katerem pa ne smem še nič povedati, razen tega, da je zelo simpatičen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.