Je bil novembra požig? Odgovor bo dala analiza DNK

Andrej Bedek Andrej Bedek
14.12.2017 18:24

Devetnajst dni je že od takrat, ko so v prleški prestolnici zagoreli kombija in priklopno vozilo v lasti Marsela Šalamona, nekdanjega lastnika družbe Rogljiček, danes pa lastnika Sastele.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Požige je najpogosteje mogoče dokazovati le s priznanjem domnevnega storilca ali z morebitnimi pričami, ki bi bile pripravljene spregovoriti o tem.
Jure Zauneker

Da kriminalisti še naprej intenzivno zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari s požigom in da zaradi interesa preiskave več uradnih informacij ni na voljo, je vse, kar je odgovorila Suzana Rauš, uradna govorka pomurske policije, na poizvedovanje, kako daleč je preiskava sumov požiga kombijev in priklopnega vozila, ki se je zgodil v nedeljo, 26. novembra, na parkirišču pri hotela Stela v Ljutomeru. Vozila so v lasti Marsela Šalamona, nekdanjega lastnika družbe Rogljiček, danes lastnika Sastele.
Zadnjo novembrsko nedeljo, bilo je okoli 4.20, je močan pok pri avtobusni postaji dodobra prestrašil Ljutomerčane. Ognjeni zublji so pogoltnili dve kombinirani vozili in keson tovornjaka za hlajenje blaga. V bližnjem kovinskem zabojniku so policijski preiskovalci našli še eksplozivno telo, zažigalno napravo, ki je ni odneslo v zrak. Že prvič so preiskovalci uradno poročali, da gre za doma narejeno ognjeno sredstvo, namenjeno za kurjavo, med našim raziskovanjem pa smo neuradno izvedeli, da je domnevno šlo za štiri peklenske stroje, izdelane s pomočjo navodil s svetovnega spleta. Trije naj bi bili sproženi na daljavo z daljinskim upravljalnikom, četrti pa je ostal neaktiviran. Preiskovalci so napravo zasegli in je zdaj na analizi v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) v Ljubljani, kjer bodo poiskali morebitne odtise in biološke sledi in naredili analizo DNK. Če se bo DNK vzorec ujemal s katerim od tistih, ki jih ima slovenska policija v svoji evidenci, bo pot do storilca nedvomno precej lažja; če se ne bo, bodo kriminalisti spet na začetku preiskave.
Kriminalisti primer, kot je to običajno, preiskujejo v več smereh, najbolj vroča sled je po besedah neuradnih, a zanesljivih virov, da je kaznivo dejanje domnevno povezano s Šalamonovo preteklo poslovno potjo, v kateri se je sam leta 2015 znašel pod drobnogledom organov pregona, dve leti prej pa v osebnem stečaju. Kakor smo še neuradno izvedeli, je bil v času požiga na parkirišču tudi slaščičarjev prestižni jekleni konjiček, ki pa je ostal nepoškodovan. Je šlo za sporočilo? Na vprašanje, zakaj storilci niso pognali v zrak avtomobila, po naših neuradnih informacijah zato iščejo odgovore tudi policijski preiskovalci, kakor še, ali je katerega od Šalamonovih upnikov zmotilo njegovo domnevno življenje na visoki nogi. Pod drobnogledom bi bile lahko še slaščičarjeve domnevno tesne spone s vplivnimi cerkvenimi predstavniki.
Marsel Šalamon je po požigu izjavil, da ne želi ugibati, zakaj je zagorela njegova lastnina: "Počakati je treba, da primer preiščejo policisti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta