Kaj morate vedeti, če greste s psom v hotel?

Uredništvo Počitnic
07.04.2023 06:00

V številnih hotelih dopuščajo bivanje hišnih ljubljenčkov, a skrbniki morajo pri tem upoštevati določena pravila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vedno več hotelov se ponaša z oznako Psom prijazno.  
Shutterstock

Vedno več ljudi jemlje s seboj na potovanje tudi svojega štirinožnega prijatelja. Eden od razlogov je morda, da ga nočejo pustiti s tujimi skrbniki, drug razlog je zagotovo, da imajo na potovanju več časa zanj kot sicer, ko so obremenjeni z vsakodnevnimi skrbmi doma in v službi.

Za počitnice s psom je najbolj praktična nastanitev v apartmaju, mobilni hiški, avtodomu ali prikolici. Te vrste nastanitve imajo vsekakor številne prednosti: so bolj prostorne od hotelskih sob, dnevni ritem lahko prilagajamo svojim potrebam, nekatere parcele so celo ograjene. Vendar tudi številni hoteli gostom že dovoljujejo bivanje s psom, navadno za višje ali nižje doplačilo.

Izbira kraja potovanja

Vsak, ki je že potoval s psom, se zaveda, da je za dobro počutje lastnika in kosmatinca ključna izbira kraja. Tako kot mnogim psom ležanje na plaži sredi poletja povzroča trpljenje, marsikateri ne bo vesel niti zimskih počitnic na snegu. Prav tako je treba vnaprej preveriti, ali je lokacija na splošno prijazna psom: ali jih je dovoljeno vzeti s seboj v kako restavracijo in ali smejo ležati ob lastniku v hotelski avli. Jih lahko pripeljete s sabo, ko si ogledujete znamenitosti? Kaj lahko v tistem kraju sicer počnete s hišnim ljubljenčkom?

Potovalni dokumenti

Ko ste izbrali cilj potovanja, se posvetite izvedbi. Pozanimajte se, ali mora pes po prehodu meje v karanteno ali potrebuje posebna cepljenja. V cepilni knjižici preverite, ali ima opravljena vsa zahtevana cepljenja. Morda ni odveč, da še pred potovanjem dobi sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem, s seboj pa vzemite tudi kaj za prebavo in zalogo morebitnih drugih zdravil, ki mu jih sicer dajete.

Vnaprejšnje pojasnilo

Ne glede na vrsto nastanitve, ki ste jo izbrali, morate lastnika oziroma osebje vnaprej obvestiti, da prihajate s psom. Tako bodo lahko pripravili vse potrebno, da bo obema udobno. Če tega nimajo posebej zapisanega na spletni strani, lahko morda vseeno vprašate, ali so hišni ljubljenčki dovoljeni. Doplačilo zanje je zato, ker je čiščenje sobe, v kateri je bival pes, zahtevnejše od običajnega. Poleg tega bodite pošteni, ko navedete podatke o psu: bernardinec ni srednje velikosti.

Pakiranje za prijatelja

Četudi je v hotelski sobi morda na voljo pasje ležišče, ne pozabite vzeti za psa vsaj kake brisače ali odeje, na kateri se bo počutil bolj domače. Prinesite mu tudi najljubšo igračo, priboljške in potovalno plastenko. Nikakor ne pozabite na dovolj veliko zalogo vrečk za kakce in na brisačo za tačke. Morda boste potrebovali tudi nagobčnik.

Prihod v hotel

Postanke za pasje lulanje med potovanjem lahko izkoristite za to, da si mimogrede ogledate še kako zanimivost ob poti. Prav tako je koristno, da psu omogočite daljši sprehod tik pred prihodom v hotel. Tako bo ob stiku z neznanim okoljem bolj miren in sproščen, vi pa se boste lahko posvetili nastanitvi. Najboljše je, da je pes v hotelu na povodcu, saj se bo tako tudi sam počutil bolj varen. V hotelskih sobah velja pravilo, da psi ne smejo na posteljo in oblazinjeno pohištvo. Sicer pa bo vaš štirinožec zelo vesel, če bo lahko spoznal in ovohal vse kotičke sobe, kopalnice in morebitnega balkona ali terase.

Če se boste na bivanje s psom v hotelu dobro pripravili, bo to za oba prijetna izkušnja, vi pa boste lahko izkoristili udobje, ki ga ponuja taka nastanitev. Konec koncev bo ob več ozaveščenih skrbnikih psov tudi več hotelov pripravljenih na nove, štirinožne goste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta