Kaj morate vedeti ob današnjem začetku zdravniške stavke

Jana Juvan Jana Juvan
07.11.2016 21:43
Stavka zdravnikov se je pričela, a danes je bolniki naj še ne bi občutili
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zdravniki so danes pričeli stavko, ki pa naj (še) ne bi prinesla

sprememb za bolnike, ki so že naročeni na preglede. Tako sporočajo iz večine zdravstvenih zavodov. Le ponekod so že pričeli prenaročati bolnike in jih o tem že obvestili. Za vse nujne primere bo v vsakem primeru poskrbljeno, še zagotavljajo.

Konrad Kuštrin
Boris Rižnar

Prvi teden še brez sprememb za bolnike

In kaj lahko bolniki pričakujejo? Naj sploh pridejo na pregled, če so nanj že naročeni? Zdravniki bodo namreč delali le po 40 ur tedensko, zato bi se marsikje utegnilo delo zavleči, čakalne dobe pa podaljšati. Toda v UKC Ljubljana ocenjujejo, da se v prvem tednu delo še ne bo bistveno spremenilo. "Ambulante bodo potekale, tudi elektiva (operacije, posegi) bo tekla morda le v minimalno okrnjenem obsegu. Po prvem tednu pa se bodo razmere poslabšale in bomo počasi prešli na drugačen režim. Če se stavka zaostri, kar je napovedano, bomo opravljali res le tiste storitve, ki so po zakonu nujne. Te bomo opravljali v vsakem primeru, dokler bo stavka trajala," so nam povedali. Podobno bo veljalo tudi v ostalih zdravstvenih zavodih.

Nenujne paciente bodo prestavili

Tiste paciente, ki bodo v času stavke redno napoteni na ambulantne preglede in ne sodijo med zgoraj naštete skupine, bodo v primeru nadaljevanja stavke prenaročili, pacienti bodo pravočasno prejeli obvestilo o nadomestnem terminu, obljubljajo. Tudi operacije bodo potekale normalno za vse urgentne bolnike, pa za mlajše od 18 let in starejše od 65 let. In po operacijah? "Na oddelkih bomo zagotovili minimalen standard, se pravi, da bodo vizite tekle normalno in da bo stalno dosegljiv specialist."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta