Kaj se bere čez poletje

Larisa Kumer
18.07.2018 17:05

Medtem ko najmlajši listajo po knjigah o poletju, piratih in morski obali, starejši segajo po skandinavskih kriminalkah, romancah in knjigah slovenskih pisateljev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V knjižnicah poleti ne zaznavajo večjega povpraševanja kot recimo pozimi.
Janez Klenovšek

V mariborskih knjigarnah in knjižnicah smo preverili, katere knjige se najbolj berejo v poletnih mesecih. "V poletnem času se bere več leposlovja, ker ljudje iščejo knjige za sprostitev," pravi Ana Pernat, vodja Knjižnice Rotovž. "Pri strokovnih knjigah izstopajo popotni slovarji in vodniki, veliko se izposoja zdrava prehrana ter naravno zdravljenje. V obtoku so tudi knjige o osebnih odnosih, predvsem o vzgoji otrok in osebnostni rasti," doda Pernatova, ki priporoča avtorje, "ki ne pišejo čiste triviale, a se še vedno štejejo v lahko branje".
Po njenem so to Jonas Jonasson, po čigavi knjigi Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil je posnet tudi film, pa Fredrik Backman, Hendrik Groen in Jojo Moyes. "Naši stalni bralci, ki hodijo po poletno branje, pa sežejo po lepih naslovnicah, predvsem tistih rahlo kičastih z raznimi mišičnjaki," je še dejala Ana Pernat.

Popularni so tudi stripi

Predšolskim otrokom knjige izberejo starši ali knjižničarji, ki kakovostno branje razstavijo na nižje police in mizice. V času dopusta starši posegajo predvsem po zbirkah pravljic Zlata čebelica, v katerih so slike znanih slovenskih ilustratorjev. Šolarji segajo po knjigi Stephena Chboskyja Charlijev svet, Walliamsovi Babici barabici in Johnu Greenu. Trenutni trend so tudi knjige iz zbirke Soy Luna, kar so knjižničarji uvrstili v manj kvalitetno branje. Večne klasike ostajajo knjige Roalda Dahla in zbirka Harry Potter izpod peresa J. K. Rowlingove - prebirajo se scenariji, slovenski in angleški izvodi. Najstniki berejo knjige Johna Boyna, kot sta Deček na vrhu gore in Obmiruj, nato odidi, Tonka Dragta s Pismom za kralja, Siobhana Dowda ter triologijo Hrup in kaos.

Največji hit poletja je Mojca Širok s Pogodbo, za katero v knjižnici prejmejo več kot šestdeset rezervacij.
Janez Klenovsek

Največ rezervacij za knjige slovenskih avtorjev

Med bralci so zelo priljubljene skandinavske kriminalke, kraljuje Jo Nesbo. Bere se tudi Camilla Läckberg ter vse knjige Arta Paasilinna in Kena Folletta, ki piše trilerje, zgodovinske in znanstvenofantastične romane. Na "udaru" je tudi Margaret Mazzantini predvsem z novo knjigo Sijaj ter Stephen King z najnovejšo Konec izmene. Pričakovano je tudi veliko zanimanje za romanco leta Moški, ki ni poklical pisateljice Rosie Walsh.
Med ženskimi romani še vedno izstopa Julie Garwood, predvsem z novo Neukrotljivo poželenje, Divja avtorice Cheryl Strayed ter knjigi Elene Ferrante Genialna prijateljica in O novem priimku.

Bere se, kar se priporoča

Zaradi svetovnega prvenstva v nogometu se berejo biografije nogometašev, kot so Messi, Ronaldo, Neymar in Brahimi. Glede na izposojene popotne vodnike bomo Slovenci letos obiskali predvsem Balkan, Nizozemsko, Italijo in Grčijo.

V poletnem času se bere več leposlovja, ker ljudje iščejo knjige za sprostitev.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta