Kako je Slovencu uspelo "prodati" golobje iztrebke za milijon evrov

Miha Raičevič Miha Raičevič
17.11.2017 12:15

Mlademu slovenskemu umetniku Mihi Artnaku je uspel veliki met. Kitajcem je prodal sliko, za katero je dobil toliko denarja, kot ga povprečen Slovenec danes ne more nikoli pošteno zaslužiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi umetnik The Miha Artnak
Osebni Arhiv/the Miha Artnak

The Miha Artnak, kot se glasi njegovo umetniško ime, je za kitajsko infrastrukturno investicijsko banko AIIB ustvaril sliko, za katero naj bi prejel ogromno vsoto v kriptovaluti, ki je vredna vse več. Tako nekako gre zgodba, ki jo je nedavno ustvaril Artnak kar sam. A, ni resnična.
Ravno v času, ko v Ljubljani poteka festival Društva novinarjev Slovenije, na katerem se govori tudi o preverjanju objavljenih novic, je Artnak v Sloveniji sprožil zgodbo o svojem uspehu. In tudi uspel. Na tanek led je peljal Slovenske novice, oddajo Svet na Kanalu A, spletni portal 24ur.com in verjetno bi lahko nasedel še kak medij. 
Ustvaril je namreč spletno stran, ki je na videz povsem podobna spletni strani britanskega uglednega časopisa The Guardian. A domena njegove spletne strani je Guadrain in oko pri hitrem branju te razlike niti ne opazi. Ko na strani kliknete na kakšno povezavo, se odpre Guardianova spletna stran in vsak povprečen uporabnik spleta težko opazi prevaro. 

Slika, ki je požela veliko zanimanja med mediji. 
Osebni Arhiv/the Miha Artnak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta