Kitarski mag dopolnil 75 let

Denis Živčec Denis Živčec
03.04.2020 19:38

Eric Clapton spada med najpomembnejše glasbenike našega časa. Njegovo najbolj žalostno pesem je žal spisalo kar kruto življenje samo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eric Clapton. Bi bil tako dober, če bi življenje z njim ravnalo v rokavicah? Najbrž ne. Bi pa živel lažje.
Profimedia

Kar nekako težko je predelati podatek, da je star že 75 let, ko pa je njegova glasba tako brezčasna. V naših mislih ga slika glas in nekako smo pozabili, da čas teče tudi njemu. Tridesetega marca je praznoval Eric Clapton, eden petih najpomembnejših kitaristov vseh časov na lestvici, ki jo je sestavila glasbena revija Rolling Stone. V legendarni družbi je pristal. Ob njem so v prvi peterici Jimi Hendrix, Jimmy Page, Keith Richards in Jeff Beck. A Clapton je razred zase. Tudi zato, ker je avtor verjetno najbolj žalostne pesmi na svetu.
V karieri je Britanec izdal več kot 20 soloalbumov in se zapisal v zgodovino glasbe z uspešnicami, kot so Layla, Wonderful Tonight, Cocaine in Tears in Heaven. Je tudi edini glasbenik s tremi vpisi v dvorano slavnih rock'n'rolla - kot soloizvajalec ter član skupin The Yardbirds in Cream. Rodil se je v angleškem mestu Ripley kot nezakonski sin kanadskemu vojaku Edwardu Walterju Fryerju in Angležinji Patricii Molly Clapton. Vzgajala sta ga babica Rose Clapton in njen drugi mož Jack Clapp. Najprej je igral v glasbeni skupini The Yardbirds, skupaj z Jimmyjem Pageom in Jeffom Beckom. Izvorno je skupina igrala blues, a je nato svoj repertoar razširila in začrtala smernice psihadeličnega in hard rocka. Skupino je Clapton zapustil in se pridružil Johnu Mayallu & The Bluesbreakers.
A se je sodelovanja naveličal in kasneje z bobnarjem Gingerjem Bakerjem ter basistom Jackom Bruceom ustanovil skupino Cream. Pozneje se je za nekaj let umaknil s scene zaradi težav z drogo, leta 1970 pa je izdal po sebi poimenovani album in stopil na samostojno ustvarjalno pot. Pohvali se lahko tudi z 18 grammyji in britom za izjemen doprinos h glasbi. Po svetu so prodali več kot sto milijonov njegovih albumov. A njegovo najbolj znano in žalostno skladbo Tears in Heaven (Solze v nebesih) je žal spisalo kar življenje samo. Posvetil jo je svojemu štiri in pol leta staremu sinu, ki je umrl mnogo prezgodaj.
Najhujša nočna mora vsakega starša se je zgodila 20. marca 1991, ko je mali Conor padel skozi odprto stanovanjsko okno in zgrmel kar 49 nadstropij v globino. Deček je takrat v newyorškem nebotičniku živel z mamo, igralko in znano italijansko televizijko Lory Del Santo. Čeprav newyorški zakoni predpisujejo okenska varovala v stanovanjih z otroki, ga tisto okno ni imelo, saj se lastnik stavbe zaradi luknje v zakonu, ki varoval v dupleksih ne zapoveduje, zanj ni odločil. Hišnik je tisti dan čistil okna in eno v dnevni sobi pustil odprto. Varuški je zavpil, naj pazi na dečka, a še preden se je lahko odzvala, je ta švignil mimo nje in stekel do okna, skozi katerega je sicer rad gledal mesto. V rdeči pižami in copatkih je padel na streho štirinadstropne stavbe na Manhattnu, tik ob stanovanjskem bloku Galleria Condominiums. Clapton s sinom in del Santovo ni živel. V intervjuju je nekoč dejal, da je prav Conor bil razlog, da je prenehal popivati, saj si je želel biti čim boljši oče, zato se je tudi odločil za zdravljenje. "Res sem imel rad tega dečka," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta