(KOMENTAR) Kaos

23.08.2021 18:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ne imenujejo zastonj Afganistana grobnica oziroma pokopališče imperijev. Zobe so si v državi pod mogočnim gorovjem Hindukuš polomile velesile - britanski imperij, Sovjetska zveza in Združene države Amerike. A na koncu se lahko zgodi, da bo padla še ena sila, ki tam ni želela biti in ni imela kaj početi - Evropska unija.

Kaotična vojna brez konca in kraja, ki so jo v maščevalnem besu zaradi napadov z ugrabljenimi letali na njihovem ozemlju, tako rekoč nedotakljivem, v Afganistanu sprožile ZDA, da bi ubile voditelja teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, Savdijca, ki so mu nudili zatočišče talibani, je zamajala celi svet. Evropske države, članice zveze Nato, so pač šle v njo po 5. členu ustanovne listine Severnoatlantskega zavezništva, ki govori o kolektivni varnosti. Ko je napadena ena država, so napadane vse. Ampak 20 let kasneje se lahko vprašamo, kako je s podobnimi zadevami po napadu. Kajti Američani, Britanci in Avstralci, prvopodpisani pod invazijo, so oziroma bodo kmalu pobrali šila in kopita. Za seboj puščajo razsuto državo, kjer so spet na oblasti radikalni talibani, kaos in - potencialni milijoni beguncev.

Tukaj je Evropska unija, če uporabimo vojaško izrazoslovje, kolateralna škoda. Begunci, ki ne želijo živeti pod diktaturo strogega šeriatskega prava, pač ne morejo plavati preko oceanov. Zatorej bodo bežali čez meje, a ne proti vzhodu, temveč zahodu. Tam piše EU. Taista Evropa, ki je spoznala moč migrantskega pohoda v letih 2015 in 2016, ko je - zlasti Nemčija, Avstrija in skandinavske države - sprejela čez milijon prebežnikov, se je razklala že tedaj. Med države, ki so bile sočutne, in one egoistične. Zanimivo je, da je med slednjimi prevlada tistih, ki so bile do razpada Sovjetske zveze pred tremi desetletji na oni strani železne zavese in so dajale največ beguncev. A na to s(m)o očitno pozabili. Oziroma so pozabili novodobni politiki, ki se s protimigrantskim populizmom ohranjajo na oblasti.

Slovenija oziroma slovenski premier Janez Janša, ki bo do konca leta vodil predsedovanje Svetu EU, pri tem ni(sta) izjema. Namesto konstruktivne razprave, kako naj EU ravna pri najbolj perečih zunanjepolitičnih temah, Janša solira s populističnimi izjavami, ki jih potem s stisnjenimi zobmi, skozi katere uhajajo tihe kletvice, korigirajo najvišji evropski predstavniki. Jasno je, da bo Evropska unija ob morebitnem drugem migrantskem valu na najhujši preizkušnji v svojem obstoju. Tudi britanski izstop, brexit, je bil populistično navdan s strahom pred "poljskimi vodovodarji". Zdaj poslušamo o afganistanskih pastirjih in podobnem.

Prav neverjetno je, kako pohlevno smo znali slediti ustanovnim načelom vojaškega pakta, zveze Nato. Ko gre za evropska načela - človekova pravice, solidarnost, spoštovanje prava in drugo -, pa raje obrnemo list v pogodbi na naslednjo stran.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta