(KOMENTAR) Od naložbe do luksuza: Cene stanovanj letijo v nebo, in to sploh ne samo novogradenj

03.08.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Nakupa nepremičnine ne gre primerjati z nakupom sedežne garniture ali nove kuhinje. Je ena največjih življenjskih naložb, za katero se po navadi zadolžimo za nekaj let, če ne skoraj za polovico življenja. Hkrati pa je lastna streha nad glavo za Slovence nekaj samoumevnega, saj po številu lastniških stanovanj krepko prekašamo skoraj vse evropske države razen Madžarske.

Poleg tega nam z leti močno rastejo apetiti o tem, kakšna sploh je idealna nepremičnina, v kateri bi radi dočakali svojo starost ali preživeli vsaj nekaj prijetnih let. Seznam bivalnih prioritet je tako danes povsem drugačen od tistega izpred nekaj deset let, ko smo bili zadovoljni, da imamo stanovanje, četudi v bloku, v njem pa ločeno spalnico in otroško sobo ne glede na to, ali imamo balkon, ki ga je večina tako slej ko prej preuredila v dodaten notranji prostor. A prav balkon je danes na vrhu seznama dejavnikov, ki vplivajo na našo odločitev o nakupu nepremičnine. Sledijo funkcionalna ureditev prostorov, lasten garažni prostor pod zemljo, ali pa vsaj nadstrešek pred hišo, nizki bivalni stroški, urejena okolica in še bi lahko naštevali.

Medtem ko naše bivalne zahteve rastejo, pa postaja pot do idealne nepremičnine vse težja in daljša, kar na lastni koži občutijo vsi tisti, ki jo ta čas kupujejo. Rakava rana domačega trga nepremičnin je namreč že nekaj let v tem, da ponudba nikakor ne sledi povpraševanju. Na eni strani občutno primanjkuje novogradenj. Tako zelo, da so nova stanovanja razprodana ali pa vsaj rezervirana, še preden jih začnejo sploh graditi. In vseeno je, da bo na vselitev treba čakati dve, tri ali celo več let. Nič manj za med gredo še pred kakšnimi petimi leti nepriljubljena rabljena stanovanja. Tista, ki ustrezajo pričakovanjam in zahtevam kupcev, so po izkušnjah nepremičninskih posrednikov razprodana v pičlih nekaj urah, ko se pojavijo na trgu. Preostala pa v nekaj dneh. Kupci prihajajo na oglede stanovanj tudi s celotno kupnino, opažajo nepremičninski posredniki, ki imajo ta čas polne roke dela. Ogromnemu povpraševanju primerno pa rastejo tudi cene in to povsod v Sloveniji, ne samo v mestih, temveč tudi na vasi. In kar je najbolj zanimivo - kvadratni meter novogradnje je vreden že skoraj toliko kot kvadratni meter rabljenega stanovanja, ob dejstvu, da je pri rabljenem stanovanju v obnovo treba vložiti še kar nekaj denarja.

Če je danes nepremičnina dobra naložba v prihodnost, bo morda že jutri luksuz, ki si ga bodo lahko privoščili le redki. Vse več ljudi se namreč upravičeno sprašuje, ali si bodo lahko v prihodnosti sploh kupili lastno streho nad glavo. Pa ne zaradi pomanjkanja stanovanj na trgu, temveč zaradi cen, ki ponekod, zlasti v Ljubljani, že zdaj dosegajo vrtoglave zneske. Takšne, ki si jih Slovenec s povprečno plačo ne more privoščiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta