(KOMENTAR) "Ta pravi" na čelo DUTB: Državna nagrada za zasebne posle za premierja Janšo

Srečko Klapš
24.07.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Če je bil najbolj tragikomični prestop politika v gospodarstvo, ko je diplomirani inženir kmetijstva Marjan Podobnik prevzel vajeti Telekoma Slovenije, bi lahko za imenovanje hišnega odvetnika SDS Francija Matoza za predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) rekli, da gre še globlje. Četudi zatrjujejo, da je formalnopravno vse čisto, pa zavoljo vpletenosti njegove odvetniške pisarne v zasebno zastopanje premiera Janeza Janše in drugih veljakov iz Trstenjakove, etično-moralno gotovo ni. Tudi dejstvo, da je prekinil vse pravne storitve in pooblastila za zastopanje DUTB, temu pritrjuje. Ob tem prav tako ni zanemarljivo stališče odvetniške zbornice, ki sicer očitnega konflikta interesov ne vidi, meni pa, da bo moral Matoz poslej bistveno bolj pozorno spremljati, kako se temu izogniti. In še, da mu ni treba zamrzniti statusa odvetnika, lahko pa se za to potezo odloči sam.

Ob tem poznavalec korporativnega upravljanja, ekonomist Bogomir Kovač, za Večer ugotavlja, da je bil Matoz pravzaprav nagrajen z državnim denarjem za pravne storitve, ki jih zasebno opravlja za premierja Janšo. Če je njegovo imenovanje za šefa nadzornikov Luke Koper, ki je v lasti zasebnih delničarjev, še mogoče nekako upravičiti, četudi je tam z jasno nalogo, kar bo vidno v prihodnjih tednih, pa gre v primeru tako imenovane slabe banke za finančno institucijo, ki jo v celoti financiramo davkoplačevalci. Celo podaljšali smo njeno delovanje, da bi dobili čim več nazaj od silnih slabih posojil iz obdobja milijardne sanacije bančnega sistema. In tu je verjetno keč, saj je teh še za dobre pol milijarde evrov, od tega največ v nepremičninah, ki so vedno dražje.

Družba za upravljanje terjatev bank
Tit Košir

Koalicijsko plenjenje upravljanja preostanka državne srebrnine SDS in Počivalškove SMC kaže, da jim zmanjkuje časa. Kadrovska nervoza pa povzroča, da so začeli menjavati svoje ljudi na položajih s še bolj kompatibilnimi in preverjenimi kadri ... Kako drugače razumeti pogoste menjave nadzornikov in posledično vodstev gospodarskih družb, ob čemer morajo tako nadzorniki kot novi direktorji pripadati kadrovskemu bazenu, v katerega vodi vstopnica prave stranke. Da je mogoče poteptati predvolilne parole o nevmešavanju politike v gospodarstvo, dokazujejo še v tretji koalicijski partnerici, Novi Sloveniji, kjer njen podpredsednik Valentin Hajdinjak vodi državni Dars. In ne zgodi se nič ...

Na meji konflikta interesov hodi tudi SDS-ov minister Andrej Vizjak, ki si je službo v Hidroelektrarnah na spodnji Savi zagotovil s sprejetjem zakonodaje v parlamentu, ki je podaljšala financiranje projektov družbe, ki ga je kasneje zaposlila. Danes kot minister odloča tudi o zadevah, ki se tičejo gradnje hidroelektrarn, in kaj menite, kje se bo zaposlili, ko bo in če bo ponovno brezposeln?

Žal vpletanje politike v gospodarstvo in prepletanje ne prinašata rezultatov, razen kadrovskih, ko zaposlujejo po domače in domače, vračajo usluge dobaviteljem in delijo sponzorski denar "ta pravim". Do kdaj še ...?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta