Kraterski vrt, če ste dovolj podjetni

Ima obliko amfiteatra, po terasah pridemo vedno nižje, na najnižji točki pa leži jezerce. Vrt je zaščiten pred vetrom, kamni in voda pa čez dan akumulirajo toploto in jo ponoči oddajajo v prostor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko v teh hladnih mesecih ždimo na mehkem in toplem ter listamo po knjigah s čudovitimi vrtovi, se utrne marsikatera ideja o posnemanju. A želje so omejene z naravnimi danostmi. Omejujejo nas vsaj majhnost prostora, nagnjenost zemljišča, obstoječe rastje, razpoložljiv čas in denar.

Pravijo mu tudi klimatski vrt

Če začenjamo čisto na novo, na velikem travniku, si lahko omislimo tudi kraterski vrt. To je idealna oblika in takšen vrt imenujemo tudi klimatski vrt. Seveda bodo potrebna obsežna gradbena dela, brez pomoči gradbenih strojev ne bo šlo. Potrebno bo veliko risanja in logistike. Ko bomo dolbli v globino, bo treba vso odvečno prst nasuti na zunanje terase, a vedno tako, da bo zgornja, 20 centimetrov debela živa prst zmeraj nasuta kot zgornja plast.

Predlog sta tudi spiralna in zeliščna greda

Spiralno gredo vedno pričnemo delati na ravni površini. Najprej odstranimo zgornjo humozno plast in jo shranimo. Potem odstranimo mrtvo plast iz globin in jo spet shranimo posebej. Ko smo dobili ravno površino, pričnemo v obliki spirale polagati kamne. Lažje bo in bolj naravno bo videti, če bodo kamni ploščati. Kamne sproti zasipavamo. Tisti na sredini bodo popolnoma zasuti in tam lahko uporabimo mrtvo prst. Koristno bo, če bomo v spodnjo plast dodali nekaj peska in drobnega kamenja, zgornjo plast pa naj vedno tvori humozna, živa prst.

Ta čudoviti vonj

Spiralasto gredo lahko tudi kupimo, a tega ne priporočam. Prvič, ker je zelo draga, in drugič, ker niti plastične opeke niti žičnate ograje ne morejo akumulirati in oddajati toliko toplote kot kamni. Da so grde na prvi pogled, je pa tako jasno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta