Luis Fonsi in Daddy Yankee: Tri milijarde Despacita

Denis Živčec Denis Živčec
11.08.2017 10:26

Še lahko poslušate največji hit tega poletja, ne da bi ob tem znoreli? Težka bo. Tudi zato, ker radijskim urednikom še vedno ni nihče povedal, da ... je bilo dovolj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potem ko je postal največkrat gledani video v zgodovini spletne platforme Youtube, je hit Despacito Luisa Fonsija in Daddyja Yankeeja presegel še en mejnik: postal je prvi video na tem spletnem omrežju s tremi milijardami ogledov. Fonsi je ponosen predvsem na dejstvo, da rekorde podira hit v španščini.
Videospot lahkotnega poletnega hita Despacito portoriških glasbenikov, ki mu je svoj pečat kasneje dodal še kanadski pevec Justin Bieber, je bil na youtubu objavljen 12. januarja letos. "Kakšna čast ... največkrat gledan video v zgodovini in prvi video s tremi milijardami ogledov ... in to v španščini!" je prek spletnega družbenega omrežja Instagram sporočil Fonsi. Med drugim se je zahvalil vsem oboževalcem in Portoriku, ki je po njegovih besedah "najlepše ozadje na svetu". "Naj živi latinoglasba!" je še zapisal. Despacito, kar v prevodu pomeni počasi, je v dirki za mejnik treh milijard ogledov na koncu tekmoval z videospotom skladbe See You Again izvajalcev Whiza Khalife in Charlieja Putha. Ta je julija s prvega mesta največkrat gledanih izrinil skladbo Gangnam Style korejskega raperja Psyja. Gangnam Style je bil sicer prvi video na youtubu z več kot milijardo ogledov - ta mejnik je dosegel decembra 2012. Sicer pa youtube ni edina platforma, na kateri Despacito postavlja rekorde. Skladba je bila namreč že sredi julija razglašena za največkrat pretočeno doslej. Po podatkih založnika Universal Music Latin Entertainment je pesem v izvirni in prirejeni različici dosegla 4,6 milijarde predvajanj.
Despacito je tako priljubljen, da so ga nekateri želeli uporabiti tudi v politične namene. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je julija objavil priredbo Despacita, v kateri je ljudi pozval, naj se udeležijo volitev v ustavodajno skupščino, ki naj bi oblikovala novo ustavo. Avtorja skladbe sta ga obtožila nezakonite uporabe pesmi za promocijo spornega glasovanja. "Nezakonito spreminjanje pesmi se ne more primerjati z zločini, ki jih delate in ki ste jih zagrešili v Venezueli," je na instagramu zapisal raper, Daddy Yankee pa je razkril, da se Maduro ni posvetoval z njim in da mu ni dal dovoljenja za uporabo pesmi. "Moja glasba ni bila narejena za tiste, ki jo uporabljajo za propagando," je zapisal na facebooku. Venezuelskega predsednika je obtožil, da skuša manipulirati z javnim mnenjem. Venezuelska opozicija je sicer takrat pripravila tudi referendum, na katerem je skoraj 7,2 milijona volivcev glasovalo proti načrtom predsednika Madura o ustavnih spremembah. Opozicija je menila, da bi lahko predsednik s spremembami ustave okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta