Luknjice v zobeh pogostejše med nosečnostjo

Jana Juvan Jana Juvan
28.10.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Karies se v primerjavi z drugimi življenjskimi obdobji med nosečnostjo pojavlja pogosteje," ugotavlja Ingrid Merc Hribernik.
Sašo Bizjak

Ena nosečnost, en zob. To je danes le mit, pomirja zobozdravnica Ingrid Merc Hribernik iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Hkrati pa svari, da je prav med nosečnostjo skrb za zobe še posebno pomembna. "Slab prehranjevalni slog lahko vpliva na razvoj zobnega kariesa in erozij. V starih časih je veljalo, da vsaka nosečnost bodočo mamico stane en zob, danes vemo, da gre zgolj za mit. Če nosečnica redno obiskuje svojega zobozdravnika in pazi na zdravo prehrano s čim redkejšim vnosom kariogene ter prekisle hrane, da s tem ne povzroča dodatnega tveganja za nastanek erozije, lahko tudi med nosečnostjo ohrani lepe in zdrave zobe. Ob vsem tem sta pomembna tudi redna in pravilna higiena ter zadosten vnos fluoridov," pojasni.

Tako kot naj nosečnica tudi sicer skrbi za svoje zdravje, je pomembno nameniti dovolj pozornosti skrbi za zdravje ustne votline. Čeprav torej omenjeni mit "ena nosečnost, en zob" ne drži več, pa ta ni nastal brez osnove. Zaradi hormonskih in drugih intenzivnih telesnih sprememb v telesu ženske med nosečnostjo se lahko namreč hitreje pojavijo bolezni na zobeh, dlesnih in v ustni votlini nasploh. In te je dobro čim prej prepoznati. "Karies se v primerjavi z drugimi življenjskimi obdobji med nosečnostjo pojavlja pogosteje," ugotavlja Ingrid Merc Hribernik. Poleg kariesa se v tem obdobju lahko pojavijo tudi zobna gniloba, nosečniški gingivitis in parodontitis. In kaj je vzrok za to? "Povečana raven spolnih hormonov lahko ob slabi ustni higieni povzroči še bolj izraženo vnetje dlesni ali nosečniški gingivitis. Vnetje dlesni se običajno pojavi v drugem mesecu nosečnosti, ko se močno poveča nivo estrogena in progesterona v krvi. Proti koncu nosečnosti se njuna koncentracija povečuje in je največja v osmem mesecu, potem pa počasi upade. Vnetje se zaradi višanja koncentracije hormonov le še stopnjuje, dlesen pordeči, oteče in zakrvavi ob dotiku - tudi med ščetkanjem zob," pojasnjuje sogovornica.

Sašo Bizjak

Prezgodnji porod in preeklampsija zaradi bolezni zob?

Nezdravljeni gingivitis lahko napreduje in v skrajnem primeru se lahko razvije celo parodontalna bolezen – parodontitis. In ta lahko ima resne posledice tudi za otroka. Ingrid Merc Hribernik pojasni, da se takrat pojavi okužba dlesni, temu pa sledi nižanje nivoja kosti, ki zobe podpirajo. "Vnetni proces je v tem primeru že razširjen in prizadene tudi globlje strukture. Na tej stopnji bolezni lahko bakterije, prisotne v parodontalnih žepih, vstopajo v krvni obtok in tako dosegajo vse dele telesa. To je stanje, ki zahteva takojšnje zdravljenje in ukrepanje. Pozornost je nujna tudi zaradi vpliva bolezni zob in dlesni na zdravje otroka," opozarja. In doda, da je nezdravljena parodontalna bolezen pri nosečnicah lahko povezana celo s prezgodnjim porodom, nizko porodno težo otroka, lahko pa vpliva tudi na rast krvnega tlaka nosečnice v pozni nosečnosti (preeklampsija).

Vsekakor pa je proti temu možno ukrepati. "S preventivnim obiskom zobozdravnika je mogoče omenjena stanja pravočasno preprečiti," pomirja zobozdravnica. Pojasni pa še, da je nosečniški gingivitis, ki je torej osnovni krivec za morebitne nadaljnje zaplete, možno uspešno obvladati – z dobro ustno higieno in rednimi preventivnimi pregledi pri zobozdravnikih.

Kaj torej zobozdravnica svetuje nosečnicam? "Ob ustrezni prehrani in skrbni ustni higieni se možnosti za nastanek zobnih oblog med nosečnostjo ne povečajo. Nosečnicam zaradi povečane ravni spolnih hormonov priporočamo še skrbnejše odstranjevanje mehkih zobnih oblog. Zobozdravniki svetujemo ščetkanje zob z mehko zobno ščetko in zobno pasto s fluoridi najmanj dvakrat dnevno, zvečer poleg tega tudi uporabo zobne nitke ali ščetk za medzobne prostore."

Mleko, jajca, korenček, ribje olje …

Ena od tegob, ki prizadenejo številne nosečnice v začetku nosečnosti, so tudi jutranje slabosti. In takrat je skrb za zobe še posebno pomembna, doda. Zaradi slabosti lahko v ustni votlini ostane agresivna želodčna kislina, ki lahko poškoduje zobe. Posebno pozornost pa naj nosečnice namenjajo zobem tudi v zadnjem trimesečju, še pravi zobozdravnica, saj so takrat nasploh telesne spremembe najizrazitejše in se lahko tudi v ustni votlini pojavijo vnetja, še zlasti ob prisotnosti povečane količine bakterij in zobnih oblog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta