Luksuzni turizem na Hrvaškem: Doživetja, vredna ponovnega obiska

Ba. V.
03.07.2023 15:31

Najboljši in najdražji hoteli prispevajo k razvoju trajnostnega turizma in zmanjšanju masovnega turizma skladno s strategijo hrvaškega turizma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsak hotel iz skupine Stories ponuja razkošje in vrhunska doživetja
Hrvoje Serdar/Jadranka Hoteli d.o.o.

Ob besedi luksuz najbrž vsakdo med nami pomisli na kaj drugega. Eni štejejo za luksuz dragocen nakit, oblačila dragih blagovnih znamk, avtomobile višjega cenovnega razreda, drugi morda počitnice na eksotičnih destinacijah, nadstandardno zgrajene in opremljene hiše. Pač nekaj, kar je bolj kakovostno, dražje, česar si ne more privoščiti vsak. Kot luksuz pa nekateri v današnjih časih pojmujejo tudi čas in prostor, ko oziroma kjer uživamo zasebnost, mir in tišino, ki jih pogrešamo v vsakdanjem stresnem življenju.

Luksuzni turizem lahko združuje oba pogleda: gostom ponuja oddih v udobju zasebnosti, obenem pa zagotavlja produkte najvišje kakovosti. Oziroma, kot je na nedavni predstavitvi hrvaškega luksuznega turizma dejal direktor predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Bruno Bonifačić: "Luksuz je mogoče najlažje definirati kot bivanje turistov v destinacijah in nastanitvenih objektih, ki imajo nadstandardno kakovost svojih storitev. Oziroma povedano z računalniškim žargonom – ki nimajo samo kakovostnega hardwara, ampak izredno dober software – torej storitve!"

Edinstvena doživetja na posebnih destinacijah

Na Hrvaškem je ponudba luksuznih hotelov zbrana pod blagovno znamko Stories, ustanovljeno leta 2017. Združenje hotelov Stories je ustanovila Hrvaška gospodarska zbornica, da bi okrepilo pozicioniranje posebnih hrvaških hotelov na globalnem trgu luksuznega turizma. Blagovna znamka temelji na potrebah sodobnega potrošnika, ki si želi edinstvenih doživetij na destinacijah z idilično naravo ter bogatim kulturnim in zgodovinskim dogajanjem. Bistvo blagovne znamke Stories je združevanje želj sodobnih turistov z lepotami Hrvaške in skrbno izbranimi namestitvami v doživetja, vredna ponovnega obiska.

Na Hrvaškem se nahaja več kot 50 malih in srednjih luksuznih hotelov, med katere sodijo tudi člani hotelov Stories. Veliki hoteli s petimi zvezdicami in spremljevalnimi storitvami, kot so beauty & spa, so začeli razvijati luksuzno ponudbo na Hrvaškem. Skupno število namestitvenih hotelskih kapacitet je približno 120.000, to pomeni 12 odstotkov skupnih namestitvenih kapacitet na Hrvaškem. Približno 12 odstotkov teh kapacitet je v hotelih s petimi zvezdicami. Največ luksuznih hotelov se nahaja v dubrovniški in splitski regiji, na Kvarnerju in v Istri. Želijo si še naprej razvijati to raven hotelske namestitve, ki je v zadnjih sedmih letih dosegla 24-odstotno rast števila petzvezdičnih objektov. Najboljši in najdražji hoteli prispevajo k razvoju trajnostnega turizma in zmanjšanju masovnega turizma skladno s strategijo hrvaškega turizma.

K luksuzni ponudbi pa ne sodijo zgolj butični in petzvezdični hoteli, temveč gostje pričakujejo zaokroženo storitev. Zato v sklopu luksuznega turizma na Hrvaškem predstavljajo tudi navtični turizem, zlasti možnosti za pristajanje velikih zasebnih jaht dolžine od 35 do 800 metrov. Na letni ravni marine ACI na Hrvaškem gostijo več kot 400 tovrstnih plovil. Hrvaška je v zadnjih sedmih letih med sedmimi najuspešnejšimi državami na Mediteranu glede na poslovanje z jahtami in je prehitela Monako in Malto. Prav tako se je povečalo število ur plovbe gostov na jahtah na Hrvaškem za kar 27 odstotkov, kar Hrvaško umešča takoj za Grčijo.

luksuzni turizem Hrvaška
Hrvoje Serdar

K luksuzu štejeta tudi dobra hrana in vino

Med zahteve luksuznega turizma sodi tudi eno-gastronomska ponudba, ki jo zaznamujejo priznanja Michelin, Gault&Millau in JRE (Jeunes Restaurateurs). Michelin je na Hrvaškem prisoten od leta 2017, ko je rovinjska restavracija Monte prejela prvo Michelinovo zvezdico. Danes ima Hrvaška deset restavracij z eno Michelinovo zvezdico, dve restavraciji z Michelinovo zeleno zvezdico in skupno 82 restavracij, ki so priporočene v vodniku Michelin za leto 2022.

Gault&Millau Hrvaška, mednarodni gastronomski vodnik, pod sponzorstvom Hrvaškega ministrstva za turizem in šport izhaja že šest let. Vključuje 270 vrhunskih restavracij, 100 priljubljenih lokalov (bistrojev, ulične hrane, snack barov, slaščičarn) in 100 najboljših vin iz vse Hrvaške. Prvič pa vključuje tudi izbor najboljših oljčnih olj na Hrvaškem.

Hrvaška je članica družine JRE od leta 2011 in ima danes 14 restavracij s tem prestižnim nazivom. JRE ponuja izjemno kombinacijo inovativnosti, nadzorovanih virov surovin ter kulinarične umetnosti in tradicije.

Poleg gastronomije se Hrvaška lahko pohvali tudi z vrhunskimi vini. Na največjem svetovnem ocenjevanju vin, Decanter World Wine Awards, je Hrvaška letos osvojila 25 zlatih, 129 srebrnih in 204 bronaste medalje. Hrvaška ponuja izjemne avtohtone sorte v štirih vinorodnih pokrajinah, kar je lahko odlično izhodišče za vse gurmanske turiste.

luksuzni turizem Hrvaška
Hrvoje Serdar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta