Mačja hrana vsebuje višjo vsebnost beljakovin kot pasja

Maja Nabernik
23.04.2024 00:00

Pri izbiri primerne hrane za mačke je nujno upoštevati njeno starostno obdobje, posebno pozornost je treba nameniti mladičem do dopolnjenega prvega leta starosti in seniorjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Tako kot psi imajo večje potrebe po hranilih in nekaterih mineralih mačke v obdobju brejosti in laktacije. Ob posebnih bolezenskih stanjih moramo hrano prilagoditi po nasvetu veterinarja. V nasprotju z vsejedimi psi so mačke mesojede živali, zato v svoji prehrani potrebujejo več živalskih beljakovin, slabše pa prebavljajo ogljikove hidrate.

Več manjših obrokov na dan

Mačkam ponudimo po več manjših dnevnih obrokov, tako posnemamo prehranjevanje v naravi. »Naravna mačja hrana so mali glodavci, ti imajo visoko vsebnost beljakovin in maščob ter manj ogljikovih hidratov. Mačja hrana ima višjo vsebnost beljakovin kot pasja,« pojasnjuje dr. Špela Orthaber z Veterinarske postaje Slovenj Gradec. »Največje razvojne težave se pojavljajo zaradi prenizke vsebnosti tavrina v prehrani mladičev, v tem primeru lahko pride do hudih okvar srčne mišice, kar lahko vodi v zgodnjo smrt. Kakovostna komercialna hrana, specializirana za mačje mladiče, ima vse snovi primerno uravnotežene. Priporočamo, da mačje mladiče izpostavimo različnim vrstam in konsistencam hrane. Če nanje niso vajene kot mladiči, je velika verjetnost, da nove vrste hrane ne bodo sprejele kot odrasle.«

Mladičem ne ponujajte kravjega mleka

Posamezna starostna obdobja zahtevajo različne načine prehranjevanja, količino in sestavo hrane. Kot za preostale mladiče je tudi za mačje najprimerneje, da se dojijo pri materi. Če to ni mogoče, mladičku ponudite specializirano formulo mleka, ne pa kravjega ali mleka preostalih živalskih vrst, saj lahko ta zaradi preobčutljivosti za laktozo povzroča drisko. Približno pri štirih tednih lahko začnemo uvajati trdo hrano. Ponudite jim mladičem prilagojene mešanice, ki zagotavljajo pravo sestavo potrebnih hranilnih snovi.

Prebavni sistem dozori v prvem letu

V obdobju od četrtega do dvanajstega meseca starosti se energetske potrebe postopoma zmanjšujejo, mlečne zobe zamenjajo stalni, njihov prebavni sistem pa dozori. V tem obdobju pridobijo največ teže, zato je pomembno hrano primerno odmerjati, da preprečimo čezmerno prehranjevanje in tveganje za debelost. V odrasli dobi se potrebe po energiji zmanjšajo, odvisne pa so tudi od življenjskega sloga. Za izključno notranje mačke, ki niso tako aktivne in so sterilizirane oziroma kastrirane, je priporočljiva posebna hrana z manj kalorijami.

Shutterstock

Briketi so energetsko bogati

Mačke imajo lahko stalno na voljo suho oziroma briketno hrano. Če imajo čezmerno telesno težo, pa jim hrano raje dajajmo po manjših obrokih. Suha hrana je energetsko bolj bogata, zato jo je priporočljivo stehtati. Da je mačke ne bi pojedle preveč, si lahko pomagamo z različnimi interaktivnimi pripomočki, ki simulirajo naravno hranjenje, denimo z žogicami, iz katerih briketi padajo ob kotaljenju, posodami, iz katerih mora mačka hrano izbrskati, ali avtomatskimi dozirniki za hrano. Priporočljivo je, da imajo mačke hrano in vodo na voljo na različnih mestih, ne pa v bližini mačjega stranišča. Če imamo doma več mačk, naj ima vsaka svojo posodo s hrano.

Domača hrana

V informativnem priročniku Lačen kot pes in mačka, ki ga je uredila dr. Breda Jakovac Strajn, je tudi nekaj nasvetov za vse, ki bi želeli doma pripravljati hrano za mačke. »Doma je težko pripraviti primerno hrano za mačke, predvsem zaradi vsebnosti določenih aminokislin, poseben problem je zadosten vnos tavrina,« opozarja tudi veterinarka z Veterinarske postaje Slovenj Gradec. Pri hranjenju s surovim mesom tvegamo okužbo z nekaterimi paraziti, najbolj problematična je toksoplazmoza, s katero se prek mačjih iztrebkov lahko okužimo tudi ljudje. Veterinarji kot najprimernejšo hrano priporočajo kombinacijo briketov in mokre hrane, na zadnjem mestu pa sta doma kuhana hrana in surovo meso. Tako, kot velja za pse, tudi pri mačkah previdno izbirajmo priboljške, saj lahko vsebujejo sladkorje ali maščobe in s tem dodatne kalorije. Veterinarji menijo, da daleč največ težav v prehrani psov in mačk povzročajo prav neprimerni priboljški v prevelikih količinah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.