Marina Abramović pride končno domov

Muzej sodobne umetnosti Beograd ob veliki osebni podpori predsednice srbske vlade Ane Brnabić prireja prihodnje leto veliko razstavo najslavnejše srbske performerke - po 44 letih odsotnosti iz domovine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslovnica knjige Marine Abramović, ki je izšla lani septembra pri srbski založbi Samizdat B92
Samizdat

Pred dvema dnevoma so iz srbskih vladnih kabinetov in Muzeja sodobne umetnosti (MSU) v Beogradu končno potrdili veliko novico: po štiriinštiridesetih letih se vrača na domačo sceno največja, najslavnejša srbska sodobna umetnica Marina Abramović. V Muzeju savremene umetnosti na Ušću bodo septembra prihodnje leto odprli retrospektivno razstavo renomirane umetnice; odprta bo do januarja 2020. To bo svojevrstna vrnitev Abramovićeve v domovino, kjer ni razstavljala že od daljnega leta 1975.
Dogovor med Muzejem sodobne umetnosti iz Beograda, ministrstvom za kulturo in informiranje Srbije ter srbsko premierko Ano Brnabić, ki se je osebno zavzela za to pomembno predstavitev, je bil potrjen 2. januarja letos, poročajo srbski mediji. Brnabićeva naj bi se osebno zavzela za to, da bi končno tudi umetničina domača publika imela priložnost od blizu videti enega najslavnejših performativnih opusov na svetu, ki ga občudujejo po najeminentnejših muzejih in galerijah obeh polobel. Kot pravi predsednica srbske vlade, naj bi bila razstava tudi potrditev nove kulturne politike Srbije, ki spodbuja kreativno mišljenje in razumevanje različnosti. Organizacija te razstave naj bi bila tudi pomembno sporočilo mladim srbskim umetnikom in umetnicam, da lahko računajo na institucije kulture v svoji domovini, ne le v tujini.
Kot so se dogovorili, bo beograjska predstavitev še v sedmih mestih Evrope - po Stockholmu, Köbenhavnu, Oslu, Bonnu, Firencah in poljskem Torunu bo na vrsti še Beograd. Retrospektivna razstava z naslovom Čistač (Čistilec) bo vsebovala risbe, slike in instalacije, nastale v času skoraj polstoletne kariere Marine Abramović, vključujoč tudi obdobje ustvarjanja v Beogradu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Projekt je tudi pomemben za simbolično vrnitev Muzeja sodobne umetnosti Beograd na svetovno umetniško sceno, je dejal vršilec direktorja te ustanove, Slobodan Nakarada.

Naslovnica knjige Marine Abramović, ki je izšla lani septembra pri srbski založbi Samizdat B92
Samizdat
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta