Mednarodna zgodovina ljubezni

Petra Vidali Petra Vidali
18.07.2017 12:58

Sonja Prosenc, ki je bila lani uvrščena na seznam osmih najbolj perspektivnih evropskih režiserk, končuje snemanje novega filma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na Goriškem in Tržaškem se v teh dneh zaključuje snemanje filma Zgodovina ljubezni v koprodukciji Slovenije z Italijo in Norveško. Že v tem tednu začenjajo snemanje v okolici Ljubljane, v začetku prihodnjega meseca pa se bodo po zaključku snemanja začela druga dela, ki bodo trajala do marca prihodnje leto.
Glavna ženska vloga v novem celovečercu Sonje Prosenc je pripadla Doroteji Nadrah, mladi izoblikovani slovenski igralki, ki je domači javnosti poznana predvsem po vlogi v priznanem in nagrajenem filmu Razredni sovražnik. Glavno moško vlogo pa so zaupali eni največjih zvezd norveške kinematografije Kristofferju Jonerju, ki so ga opazili tudi v Hollywoodu in ga angažirali v filmu Alejandra G. Inarrituja Povratnik, ki je bil nagrajen z več oskarji.
Filmski projekt je bil že pred začetkom snemanja deležen velikega zanimanja in prejel tudi tri mednarodne spodbude. Poleg sredstev Slovenskega filmskega centra je pridobil tudi mednarodna razvojna sredstva MEDIE Ustvarjalne Evrope in italijansko-slovensko-hrvaške sheme REACT. Obenem pa je to prvi slovenski projekt, ki ga sofinancira Norveški nacionalni filmski inštitut.
Največji evropski filmski portal Cineuropa, ki združuje filmske kritike iz vse Evrope, je lansko jesen Sonjo Prosenc uvrstil na seznam osmih najbolj perspektivnih evropskih režiserk. Njen prvenec Drevo je prejel več nagrad in odlične kritike med drugimi tudi v The Hollywood Reporterju, Cineuropi, Nisimazinu. Bil je povabljen na več kot 50 festivalov in bil izbran za slovenskega kandidata za nominacijo za oskarja. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta