Megane se poslavlja. Na trgu je preživel skoraj 20 let

Peter Pirkovič
18.01.2023 04:00

Francozi v prodajo pošiljajo še zadnjo serijo Megana RS, ki je skupno na trgu preživel skoraj dve desetletji. Prvič smo ga z oznako na cestah videli davnega leta 2004.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po 18 letih enega najboljših svoje vrste prihaja neizogbni konec. Renault megane RS se poslavlja.
Renault

Prišel je čas slovesa tudi za enega bolj priljubljenih avtomobilov v razredu GTI, kjer se je prepoznavnost Megana RS iz leta v leto krepila. Sploh v zadnji generaciji, ko so Francozi na ceste pošiljali številne izvedbe - Sport, Cup, pa Trophy ter Trophy R, svojo vlogo pa so pri temu avtomobilu imeli tudi slovenski inženirji iz družbe Akrapovič. A časi so se močno spremenili, oddelek Renault Sport so poslali v pokoj in ga nadomestili z obujeno znamko Alpine, ki se v prihodnjih letih preusmerja le še v razvoj električnih vozil. Zato tisti pravi navdušenci oziroma zbiratelji, napnite ušesa in postavite se v vrsto, saj bo zanimanje za zadnjo verzijo izjemno veliko. Za ves svet bo na voljo le 1976 avtomobilov. Številka se namreč sovpada z letnico nastanka oddelka Renault Sport.

Notranjost je še vedno mešanica med uporabnostjo in brezkompromisno športnostjo.
Renault

Torej, Megane RS, ki bo najprej širši javnosti predstavljen na tokijskem salonu, je v zadnji seriji pridobil oznako Ultime oziroma zadnji. Temu primerno so Francozi cestno specialko opremili s posebno grafiko na vratih, blatnikih in pokrovu motorja, medtem ko so v črno barvo odeli kljuke vrat, ohišja vzvratnih ogledal, platišča in logotipe. Zelo povedno, ni kaj. Avtu so inženirji uredili še širše boke spredaj in zadaj, mu nataknili 19-palčna platišča Fiju Light, ga opremili z zavorami Brembo (rdeče zavorne čeljusti), sedeži Recaro in na sredinski konzoli našli prostor za posebno ploščico s podpisom tovarniškega testnega voznika Laurenta Hurgona, ki ima v lasti rekorde na stezah Nürburgringa, Suzuke in Spa-Francorchampsa, ter serijsko številko primerka.

Kot vedno bo večina primerkov prepoznavna s hudo zunanjo podobo in v rumenih barvah.
Renault

Čeprav je na fotografijah opaziti ročni menjalnik, bo za evropske kupce Megane RS Ultime na voljo le z dvosklopčnim EDC-menjalnikom, ki je povezan z navitim 1,8-litrskim turbomotorjem z 221 kilovati (300 KM) in 420 Nm navora. Bodo pa to verzijo serijsko opremljali s športnimi gumami​ Bridgestone Potenza S007, ki so homologirane tudi za cestno uporabo. Omeniti velja, da je ta že v osnovi opremljen z znižanim in športno nastavljenim podvozjem Cup, ima vgrajen mehanski diferencial Torsen in možnost krmiljenja zadnjih koles. Avto gre v prodajo marca, ko bodo znane tudi cene za naš trg.

Vsak od 1976 primerkov bo dobil spominsko ploščico in številko.
Renault
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta