Moje življenje je moje sporočilo

Kaja Komar
18.09.2023 22:08

Helena Kodrič Mori, uspešna podjetnica in motivatorka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stijepovic Marko

Za uspešno podjetnico Heleno Kodrič Mori se skriva ljubeča mama dveh otrok, ki rada poudari, kako zelo spoštuje svojega moža in da je družinsko življenje na prvem mestu. S svojo energičnostjo, živahnostjo in nasmejanim obrazom hitro omreži vsakogar, tudi najbolj zadržan človek se ob njej sprosti, dobro počuti, bolj optimistično zre v svet – in verjame vase.

Radovedna ljubiteljica ljudi

Še preden je postala podjetnica, je bila pevka, moderatorka in novinarka na Radiu Maribor. »Odkar vem zase, sem bila podjetna - in vedno so me zanimale različne stvari okoli mene, še posebej ljudje. Sem »raziskovalka«, zato sem se odločila za študij novinarstva,« o svoji odločitvi za študij pojasni uspešna podjetnica. Ko je spoznala svojega moža Smiljana Morija, se je le še bolj navdušila za podjetniško pot. »To je bilo logično nadaljevanje vsega, kar sem. Hitro zaznam problem in hitro najdem rešitev, kar je velika prednost v podjetništvu. Težko me boste videli ali slišali jamrati, enostavno nisem taka, zato imam okoli sebe rada ljudi, ki so usmerjeni v rezultate in iskanje rešitev.« Veliko modrosti o delu z ljudmi, raziskovanju in iskanju informacij, pa tudi dinamičnega vsakdanjika, se je naučila že pri delu na radiu pod mentorstvom Toneta Petelinška. »Tudi v podjetništvu mi je najbolj všeč neposredni kontakt z ljudmi in premikanje mej mogočega. Pa tudi skupno kreiranje nečesa večjega, kot sem jaz sama. In to, da lahko s svojim znanjem in energijo premaknem kaj v glavah ljudi, da jim izboljšam življenje, je presežek vsega, o čemer sem kdaj sanjala - in moje največje zadovoljstvo. Rada služim ljudem in rada vidim iskrice, ki se prižgejo v njihovih očeh,« o svojem delu pripoveduje Helena.

Rastemo v vsakem trenutku

Zase pravi, da je njeno poslanstvo pomagati ljudem, jih spodbujati in jim svetovati, kako se izboljšati, finančno ali na osebnem področju. In kje ključ njenega poslovnega uspeha? »Vse skupaj pravzaprav, moja neprestana osebnostna in poslovna rast. Zavedanje, da nikoli ne veš vsega in da lahko v vsakem trenutku rasteš in se učiš od ljudi, ki jih na svoji poti srečaš. Še posebej od otrok.« Tako kot se uči od drugih, je tudi sama drugim vzor in inspiracija. »Moj življenjski moto je Gandijeva misel my life is my message oziroma moje življenje je moje sporočilo. Nisem med tistimi, ki nekaj preberejo in potem to učijo. Sem bolj 'stara šola'. Govorim o stvareh, ki jih živim, in imam izkušnje s tega področja.« Vse nasvete, veščine in znanja, ki jih je usvojila, z veseljem deli na svoji Shero Business Academy, da bi tudi drugim ženskam pomagala vzpostaviti močne poslovne odnose in doseganje zavidljivih rezultatov. »Najprej morate poznati svoje unikatne sposobnosti, kaj je tisto, v čemer zares blestiš. Narediš si lahko popis vsega, kar počneš, in si naliješ čistega vina, da vidiš, kje si in čemu posvečaš svoj čas. Vse, kar ni tvoja unikatna sposobnost, lahko predaš nekomu drugemu, ker je to morda njegova ali njena unikatna sposobnost.« Prepričana je, da če nekdo v nečem resnično uživa, bo vse življenje želel o tem čim več vedeti. To bo njegova posebnost in zato bo v prednosti. Zanjo vsaka ženska v sebi nosi neomejen potencial, s pravim znanjem, trdim delom in podporo skupnosti pa lahko doseže izjemne uspehe. »Vendar gonilo podjetniške poti nikoli ne sme biti zaslužek. Ta je vedno posledica dobro opravljenega dela. Denarja je dovolj za vse, ni omejen. Prav tako tudi sanje niso omejene. Na ta svet smo prišli, da bi svetu nekaj dali - in kot podjetnica lahko vedno nekomu pomagaš. Nekdo ima problem in ti imaš rešitev. In je win-win situacija za oba, kajne?«

Če smo povezani s seboj, ne bomo izgoreli

V njeni družbi je vedno živahno in pogosto se zdi, da je že tri korake pred teboj, ker ima toliko energije. Pravi, da zato, ker uživa v vsakem trenutku, tako v službi kot doma z družino. »Ne razumem izgorelosti, ker mislim, da moraš biti res zelo nepovezan sam s seboj, da se ne slišiš in ne čutiš, da spregledaš vse vmesne postaje, ki te pripeljejo do izgorelosti. Verjetno si v popolnem zanikanju samega sebe,« o izgorelosti razmišlja predavateljica. »Nikoli ne boš izgorel, ker če počneš to, v kar je tvoje srce zaljubljeno, to niti ni delo. To je tvoje poslanstvo, to si ti v srčiki svoje biti. In iz čiste ljubezni ne pride bolezen, ne izgorelost, pride veselje in še več čiste ljubezni.« Po njeno ti mora delo vlivati moč, biti veter v jadra in te osrečevati. Sama rada vsak dan počne čim več stvari, ki jih ima rada. Ena od stvari, ki jo sprošča in v kateri resnično uživa, je slikanje. »Poleg fizičnega zdravja je treba poskrbeti tudi za svoje mentalno in psihično zdravje. Posvetite se svojim konjičkom, karkoli že to je. Dobro je, če pri hobiju ustvarjaš z rokami, saj so roke in možgani zelo povezani, zato se je človek tudi evolucijsko razvil.« A čeprav v svojem delu nadvse uživa, najraje čas preživlja z družino. »Vsakdo, ki družino postavi na prvo mesto, bo kdaj imel občutek, da je premalo z družino, neodvisno od spola. To se mi zdi prav, ker ravno zaradi tega zavedanja boš vedno znova uravnotežil osebno in poklicno življenje.« Včasih je to težko, še posebno za mame, ki jih zanimivo delo vleče v službo, srce pa bije za vsako minuto, preživeto z otrokom. »Bistveno je, da že v začetku svoj posel zgradiš okoli svoje družine in ne družine okoli posla. Pa tudi, da si vzameš čas za razmislek. Starejši kot si, lažje in hitreje ti to gre,« še z nasmehom doda podjetnica. »Tudi sekirati se ne smeš preveč. So stvari, na katere enostavno nimaš vpliva in se bodo zgodile, tega ne moreš preprečiti. Lahko pa vplivaš na svoje odzive in odločitve. Zato vedno pravim: pod nadzorom imej številke in emocije ljudi, vključno z lastnimi čustvi, pa bo vse v redu.«

Zaupaj vase in vse bo v redu

Hčerka Semi se jima je pridružila v osmem poskusu umetne oploditve, dečka Samuela sta posvojila iz Rusije. Njuna zgodba je mnogim parom, ki se »bojujejo« z neplodnostjo, pravi navdih. Nezmožnost imeti otroka nekateri dojemajo kot največji neuspeh v življenju, ne glede na to, kako zelo uspešno kariero imajo. »Iskreno, to je bila moja največja življenjska lekcija. A to je bila lekcija, da si moram zaupati, in lekcija povezanosti same s seboj.« Tudi njo je diagnoza, da ne bo mogla imeti otrok, zelo prizadela. Takrat ji je bil v veliko oporo mož Smiljan, poslušala pa je tudi svoj notranji glas. »Razumela sem zdravnike, kaj mi govorijo, slišala sem jih. Na razumski ravni je bilo vse jasno. Le nekaj v meni, v srčiki mojega bitja, mi je govorilo, da to ni moja zgodba in da bo vse v redu. Da moram zaupati življenju in se enostavno prepustiti toku. Si zaupati in si skreirati tisto, kar si želim,« o svoji najtežji preizkušnji pripoveduje Helena, ki je na svoja otroka zelo ponosna. Njen nasvet je, da se osredotočimo na to, kar si želimo, in ne na tisto, česar si ne želimo, kar pa seveda ni tako enostavno, kot se sliši. »Lažje je, ko premagaš strah in se enostavno prepustiš. Ko zaupaš. In ko danes pridejo nove preizkušnje, se vedno spomnim, da sem svojo največjo preizkušnjo že dobila. Da se nič več ne more s tem primerjati in da bo na koncu vse v redu. Če pa ni vse v redu, pa še nismo na koncu,« optimistično zaključi Helena, ki je zgodbo svoje hčerke predstavila v slikanici za otroke Jaz - Sima Mori : čudež iz epruvetke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.