Mojstri preživetja: Z dna zaledenelega jezera po mesecu dni rešila delujoči iPhone

Gr.G.
26.03.2021 08:01
Na internetu lahko najdemo več zgodb o tem, kako vzdržljivi so sodobni mobilniki. Nekateri preživijo padce iz letal, drugi delujejo tudi po tem, ko so bili več mesecev pod vodo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Presrečna je bila Kanadčanka Angie Carriere, ko je po mesecu dni iz dna bližnjega jezera Waskesiu uspešno rešila svoj mobilnik Apple iPhone 11 Pro. Ta ji je v ledeno mrzlo vodo skozi luknjo v debeli plasti ledu padel pred tridesetimi dnevi, ko je z družino praznovala svoj 50. rojstni dan.

Družina se je odpravila na ribolov na ledu, v nekem trenutku, ko je Carriere imela mobilnik na kolenih, pa je veter skoraj odpihnil šotor. Hotela ga je rešiti, hitro vstala pri tem pa pozabila na svoj iPhone, ki je štrbunknil v vodo in se potopil na dno jezera. Abrahamovka se je toliko bolj jezila, saj je nekaj minut pred tem svojo hčer opozorila, naj pazi na svoj mobilnik. 

Sprva se je nesrečnica vdala v usodo in telefona ni želela reševati, nato pa si je premislila. Na njem so bile namreč shranjene fotografije družinskega praznovanja. Opremljena z vrvico, na katero je pritrdila magnet, se je dvakrat odpravila iskati potopljeni kot elektronike, uspešna je bila tretjič, ko so s prijatelji locirali mobilnik. 

Še večje presenečenje od tega, da so našli napravo, pa je sledilo prihodnji dan, ko je iPhone napolnila in skušala vključiti. "Nič ni narobe z mobilnikom, vse deluje normalno," je povedala za CTV News. Kot poroča spletni portal DigitalTrends, je zelo majhna verjetnost, da bi gumijasta tesnila tako dolgo zdržala v tako "sovražnem" okolju. Apple 11 Pro, ki ga je proizvajalec predstavil leta 2019, nudi podporo standardu IP68, kar pomeni, da bo preživel do 30-minutni potop v 4 metre globoko vodo. Povsem nepričakovano pa je omenjeni mobilnik preživel 30 dni v ledeno mrzli vodi. 

Pol leta pod vodo

Še bolj fascinantna pa je zgodba iPhona, ki je bil pod vodo kar šest mesecev, pa je še zmeraj deloval. iPhone 11 s 6,1 palčnim zaslonom so nedavno potegnili iz jezera Harrison Lake v kanadski provinci Britanska Kolumbija, tudi tega v delujočem stanju. Potapljača Clayton Helkenberg in njegova žena Heather sta za BBC povedala, da sta se na dno jezera potopila s ciljem poiskati izgubljene predmete. Poleg omenjenega iPhona sta na suho potegnila tudi preklopni mobilnik, ki pa ni deloval. Pojasnila sta, da je Applov mobilnik sicer imel težave z mikrofonom in zvočnikom.

Par sicer redno išče izgubljene predmete na dnu jezer, saj jih želita počistiti odpadkov, svoje potope pa delita preko YouTube kanala Aquatic Monkey. Tako sta v enem potopu naenkrat našla kar šest iPhonov, eden je še deloval, poleg tega pa še registrsko oznako avtomobila, denar, ključe, sončna očala, orodje. Ko sta iz delujočega mobilnika odstranila kartico SIM, jo vstavila v drugi telefon ter izsledila in poklicala lastnico iz Vancouverja, jima je ta povedala, da je napravo izgubila septembra 2020. Telefon Fatemeh Ghodsi je bil pod vodo kar pol leta. Ghodsijeva je bila zelo vesela, da je dobila nazaj fotografije, za katere je bila prepričana, da jih ne bo nikoli več videla. Med njimi je zadnja, ki jo prikazuje nasmejano med vožnjo s čolnom, tik preden ji je mati narava iz rok iztrgala mobilni telefon. 

V obeh primerih je šlo za sladkovodni jezeri, zaradi katerih je po mnenju strokovnjakov naprava tako dolgo vzdržala. Enotni so si, da bi slana voda hitreje prodrla v notranjost. 

31 dni v akvariju

Radovedni YouTuber Photo Owl Time Lapse, pa je želel preizkusiti, kako dolgo bo pod vodo vzdržal novi Samsungov mobilnik Galaxy S21. Na zunanji del stekla akvarija je namestil brezžični polnilec, v notranjost pa postavil mobilni telefon ter vključil štoparico. V kakšnem stanju je bila naprava po zaključenem eksperimentu, si lahko ogledate v videu, saj je radovednež mobilnik na koncu tudi razstavil.

Kar sedemkrat jo je moral ponovno zagnati, saj se beleženje časa ustavi pri 99 urah, 59 minutah in 59 sekundah. Skupno je S21 pod vodo preživel 745 ur, torej 31 dni. Čeprav se je po 117 urah in 53 minutah izpisalo opozorilo, da so senzorji zaznali vlago in je pričel zaslon nenadzorovano preklapljati med aplikacijami, tako poroča YouTuber, se je napaka kmalu samodejno odpravila. 

Snemal med padanjem

Za mojstra preživetja pa bi lahko označili še en iPhone, starejši model 6s, ki je preživel padec z aviona. Pri tem pa je posnel vse, kar se je med padanjem dogajalo. Izgubil ga je brazilski dokumentarist Ernesto Galiotto, na tleh pa ga je našel s pomočjo aplikacije Find my phone (Najdi moj telefon). iPhone je bil zakopan sredi plaže, je poročal WccfTech decembra lani, ob pristanku pa je utrpel le nekaj prask. Njegov lastnik ga je sicer zaščitil s silikonskim ovitkom in zaščito stekla, vendar je takšna zaščita praviloma dovolj zanesljiva zgolj za padce s kakšnega metra ali dveh. Kako visoko je letel snemalec Galiotto, portal ne piše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta