Na čelu vlade v Belfastu prvič Sinn Féin

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
04.02.2024 18:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michelle O'Neill ob izvolitvi med nagovorm v severnoirskem parlamentu Stormont v Belfastu 
Pool

Izvolitev Michelle O'Neill za predsednico severnoirske vlade je dogodek, ki mu komentatorji pripisujejo pridevnik zgodovinski. Seveda ne zato, ker gre za prvo žensko, Združeno kraljestvo je ta prag prestopilo že pred desetletji, ko je v Londonu zavladala Margaret Thatcher, pa tudi Republika Irska je pred leti za predsednico izvolila Mary Robinson - in še, ne nazadnje, tudi na angleškem prestolu se je zvrstilo kar nekaj kraljic. Ne, dogodek je zgodovinski, ker je mesto zasedla predstavnica stranke Sinn Féin, ki je pred leti veljala za politično krilo teroristične organizacije IRA.

Dolga leta je bil predsednik te stranke Gerry Adams, ki je bil leta 1978 celo aretiran, vendar po nekaj dneh izpuščen brez kakršnekoli obtožbe, leta 1984 pa je bil težko ranjen v atentatu severnoirskih protestantskih skrajnežev. Adams je bil celo izvoljen v londonski parlament, a se zasedanj ni udeleževal, ker ni priznaval londonske oblasti. In v soboto, ob izvolitvi Michelle O'Neill - po tem, ko je bil Belfast dve leti brez vlade - je v Stormontu, palači severnoirskega parlamenta in vlade, sedel na tribuni za goste.

Michelle O'Neill je izkušena političarka. Rojena leta 1977 v Corku v Republiki Irski, vendar hčerka severnoirskega katoliškega borca, pripadnika organizacije Provisional IRA, ki se je borila za priključitev Severne Irske republiki. Že v mladih letih se je vključila v politiko, preselila se je v Severno Irsko, stranki Sinn Féin pa se je pridružila po severnoirskem sporazumu leta 1998, ko je bila stara 21 let. Leta 2010 je bila izvoljena za županjo mesteca Dungannon, leta 2011 pa je bila že izvoljena v severnoirsko skupščino in postala ministrica za kmetijstvo. Severnoirski sporazum je namreč določal, da vlado sestavljajo predstavniki vseh strank, ki presežejo določen volilni prag; ne gre torej za tradicionalne koalicijske vlade, ampak za proporčno delitev ministrskih mest med večjimi strankami, med katerimi je vedno bila tudi Sinn Féin.

V severnoirskem parlamentu je imela do leta 2022 relativno večino unionistična stranka DUP. Do preloma je prišlo pred dvema letoma, ko je prvo mesto pripadlo stranki Sinn Féin, ki je s 27 poslanci prehitela protestantske anglofonske unioniste, ki so jih izvolili samo 25. Rezultat je bil presenetljiv, predvsem posledica razlik med anglofonskimi strankami in, na drugi strani, strnjenega glasovanja irsko govorečih volivcev. Sicer pa ne gre podcenjevati dejstva, da je bila javnost takrat razdvojena predvsem zaradi brexita, po katerem se je Severna Irska znašla v težkem položaju. Treba je bilo namreč premostiti težave, ki so nastale s ponovno vzpostavitvijo meje med Združenim kraljestvom in Republiko Irsko. Pogajanja med Brusljem in Londonom so bila mrzlična, treba je bilo rešiti predvsem vprašanje prometa blaga, tako carinjenje kot kategorizacijo Evropske unije. To je bil uradni razlog, zaradi katerega je DUP sklenila, da ne vstopi v vlado.

Ne gre pozabiti, da je v tistem času Združeno kraljestvo preživljalo politično zmedo. Boris Johnson je leta 2022 odstopil, sledila mu je dokaj neučinkovita Liz Truss, ki je po slabih dveh mesecih prepustila mesto Rishiju Sunaku. Slednji je sklenil nov dogovor z Evropsko unijo in omilil težave, ki jih je navajala severnoirska DUP kot razlog za odločitev, da ne vstopi v vlado. Po tem dogovoru izgovora ni več bilo in tako je Severna Irska dobila prvo vlado, ki jo vodi predstavnica stranke, ki je nekoč veljala za politično krilo teroristične organizacije IRA.

Seveda pot ne bo lahka. Michelle O'Neill je to povedala že takoj po izvolitvi. Regija se sooča s številnimi težavami, z vrsto stavk, kajti dve leti vlada ni delovala in ni reševala problemov. Seveda ne gre samo za vprašanje sožitja dveh skupnosti, ki ju ločujeta jezik in vera, ampak za dejstvo, da se je v času brezvladja dogajalo veliko hudega; pomislimo samo na inflacijo, ki je močno prizadela prebivalce Združenega kraljestva, pa na vojno v Ukrajini in na druga mednarodna dogajanja.

Vsekakor je sestava nove severnoirske vlade korak naprej k uveljavljanju sožitja v regiji. Še vedno obstajajo spori, ki so za taka okolja zelo značilni, začenši z dvojezičnimi napisi, ki jih anglofonsko prebivalstvo Belfasta zavrača, pa vse do poučevanja irščine v šolah. Michelle O'Neill ima torej zahtevno nalogo; veliko je odvisno od vprašanja, ali si bo znala pridobiti zaupanje prebivalstva drugega tabora. Njenim predhodnikom, ki so vsi pripadali drugemu taboru, to ni uspelo; je pa tudi res, da se za kaj takega sploh niso trudili. Kot zakonca, ki živita v istem stanovanju samo zato, ker nimata druge izbire.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta