Na kratko

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.05.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
zastava, kragujevac (foto: Tovarna)
Tovarna

Bo Renault delež v AvtoVAZu prodal za rubelj?

Že nekaj časa je znano, da je med vsemi avtomobilskimi tovarnami, ki poslujejo v Rusiji, v najbolj negotovem položaju francoski Renault. Ta je 68-odstotni lastnik največje ruske avtomobilske tovarne AvtoVAZ. Po tistem, ko so začela iz Rusije odhajati številna tuja podjetja, so ruske oblasti zagrozile z nacionalizacijo vseh podjetij, v katerih tuji lastniški delež presega 25 odstotkov. AvtoVAZ že nekaj časa stoji zaradi pomanjkanja sestavnih delov, prav tako stoji manjša Renaultova tovarna v bližini Moskve, kjer izdelujejo dacie in nissane. Sedaj je na mizi menda nov predlog. Po tem naj bi Renault zgolj za rubelj prodal svoj delež v AvtoVAZu ruskemu avtomobilskemu raziskovalnemu inštitutu, po petih ali šestih letih naj bi imel možnost podjetje oziroma delež odkupiti nazaj. Za zdaj niti pri Renaultu niti ruske oblasti niso potrdili resnosti tega predloga. Se je pa oglasil ruski minister za trgovino in povedal, da morebitni odkup ne bo poceni, še posebej v primeru, ko bi ruske oblasti investirale v AvtoVAZ. Ta je imel lani na ruskem avtomobilskem trgu okoli 22-odstotni delež, saj je bila lada vesta najbolje prodajano vozilo, AvtoVAZ pa je lani ustvaril približno desetino prihodkov skupine Renault. (ak)

Romunska Dacia izdelala desetmilijonto vozilo

Romunska Dacia, ki je od leta 1999 v lasti Renaulta in sestavni del skupine (še Alpine in AvtoVAZ), je bila ustanovljena davnega 1968. Po tistem, ko je prišla pod francosko okrilje, se je začel njen vzpon na večini evropskih trgov, kar velja tudi za slovenskega. Te dni Dacia praznuje pomemben jubilej – izdelali so desetmilijonti avtomobil, in sicer športnoterenskega dusterja v izvedbi extreme SE. Sicer pa tovarniška statistika kaže, da je najbolje prodajana dacia sandero, saj so jih izdelali 2,6 milijona. Ob že pozabljeni dacii 1300 iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja je tretji najbolje prodajani avtomobil te hiše duster (okoli 2,1 milijona). (ak)

V Kragujevcu bo nastajal električni avto

Že nekaj časa se je ugibalo, kakšne načrte ima koncern Stellantis, ki združuje številna avtomobilska imena, s kragujevško tovarno FiatChryslerAutomobiles Srbija. Razmere v tej tovarni, ki je bila nekdaj največja v Jugoslaviji in od leta 2012 v rokah italijanskega Fiata oziroma FCA (FiatChryslerAutomobiles), ta pa znotraj Stellantisa, so se zadnja leta izjemno zaostrile. Lani naj bi bili v Kragujevcu, kjer izdelujejo zastarelega in nekonkurenčnega fiata 500L, delali le 50 dni, s tekočih trakov pa je pripeljalo vsega 20 tisoč vozil. Že pred časom pa je Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, dejal, da tovarn v koncernu ne bodo zapirali, in vse pogosteje se je začelo govoriti o tem, da naj bi v Kragujevcu nastajala nova fiat panda. Sedaj pa so v Srbiji podpisali sporazum, ki očitno zagotavlja bolj obetavno prihodnost tej srbski tovarni. Leta 2024 naj bi tam stekla izdelava novega električnega baterijskega avtomobila, ki bo nastajal na osnovi, kasneje primerni tudi za druge avtomobile manjšega razreda. Sporazum sta podpisala srbski predsednik Aleksander Vučić in Carlos Tavares, investicija bo vredna okoli 190 milijonov evrov. Za zdaj ni jasno, ali bo to edini vložek v tovarno, v kateri ima srbska država 33-odstotni lastniški delež. (ak)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta