Nagrade za mala in srednje velika podjetja, ki pozitivno vplivajo na okolje, zaposlene, družbo in skupnost

Začel se je natečaj zavarovalnice Generali SME EnterPRIZE, ki nagrajuje trajnostne poslovne prakse

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

SME EnterPRIZE je strateška pobuda Skupine Generali, namenjena evropskim malim in srednje velikim podjetjem, ki je v obliki nagradnega natečaja zaživela leta 2021, ob 190-letnici Generalija.

Zaradi svoje številnosti in ob implementaciji trajnostnih poslovnih modelov lahko zagotavljajo dolgoročni trajnostni razvoj, ki pomeni številne priložnosti za gospodarski uspeh in omogoča hitrejše okrevanje tudi v času težjih gospodarskih razmer.

Nagrade razpisane v dveh kategorijah

Nagradni natečaj SME EnterPRIZE poteka v desetih evropskih državah, med njimi pa je letos že drugič tudi Slovenija. Prijave v nagradni natečaj so odprte od 10. aprila do 10. junija 2024 na spletnem naslovu www.generali.si/sme-enterprize.

Podjetja se lahko s svojimi primeri trajnostnih poslovnih praks in trajnostnih poslovnih modelov prijavijo v dve kategoriji:

- mala in srednje velika podjetja, ki s svojim poslovanjem pozitivno vplivajo na okolje: na primer zmanjšanje porabe energije, recikliranje in sanacija surovin, prakse krožnega gospodarstva; nove proizvodne metode, ki ustvarjajo manj odpadkov ali ponovno uporabljajo materiale, uporaba novih vrst materialov; razvoj tehnologij za varčevanje z energijo, zmanjševanje emisij CO2 in izogibanje nepotrebno zavrženim živilom; sprejemanje novih kmetijskih praks s poudarkom na boljši zaščiti biotske raznovrstnosti in tal …

- mala in srednje velika podjetja, ki pozitivno vplivajo na zaposlene, družbo in skupnost: na primer skrb za ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, varnost in izobraževanje na delovnem mestu, programi, ki zagotavljajo enake zaposlitvene možnosti itd.; prispevek v organizacije ali projekte skupnosti, prostovoljstvo zaposlenih; zaposlovanje oziroma opolnomočenje prikrajšanih ljudi, vključevanje invalidov v skupnost, zaposlovanje lokalnih delavcev in dobaviteljev; vključevanje skupnosti v okoliščinah, ko ima poslovanje negativen vpliv na skupnost; podpora razvoju, ki ga vodi skupnost; financiranje učnih programov za lokalne prebivalce ali programov za izpopolnjevanje ali prekvalifikacijo lokalnih delavcev ...


Za zmagovalca 10.000 evrov

V Generaliju verjamejo, da je trajnostni razvoj nujen strateški pristop k poslovanju, trajnostno delovanje pa je tudi eden od stebrov strateškega načrta »Vseživljenjski partner 24: Spodbujanje rasti«. Predsednica uprave Generali zavarovalnice d. d., Vanja Hrovat, meni, da mora v času podnebnih sprememb in družbenih neenakosti trajnostnost v vse večji meri postati del našega delovanja.

„Zato smo se v Skupini Generali v svojem strateškem načrtu zavezali, da nas bodo načela trajnostnosti vodila pri odločitvah in dejanjih. Trajnostnost vidimo kot generator svojega poslovanja, pri čemer želimo biti odgovorni kot zavarovalnica, kot vlagatelj in kot delodajalec ter še bolj krepiti svojo vlogo vseživljenjskega partnerja pri strankah,“ je dejala Vanja Hrovat. 

Podelitev nagrad bo potekala jeseni 2024 ob prisotnosti finalistov nagradnega natečaja. Zavarovalnica Generali bo nagradila zmagovalca vsake kategorije s finančno nagrado v višini 10.000 evrov, drugouvrščeni podjetji pa bosta nagrajeni s paketom poslovnih zavarovanj. Slovensko podjetje z najboljšo trajnostno poslovno prakso, ki ga bo med slovenskimi nagrajenci izbrala mednarodna žirija, bo imelo priložnost, da se predstavi na evropskem dogodku, ki bo spomladi 2025 v Bruslju.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.