Najbolj božična ulica v Mariboru

Denis Živčec Denis Živčec
19.12.2017 19:09

V mariborski Cafovi se dogaja. Na polno. Dvodnevno kuharsko tekmovanje odprli modna instalacija, akrobata, snežinke in, končno, praznične luči

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praznične luči so zažarele tudi v Cafovi ulici.
Igor Napast

Končno so praznične luči zažarele tudi v Cafovi ulici in pospremile ulično kuharsko bitko, ki jo je pred svojim pragom zagnala Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor. Kar je lani bil Gurme Xmas Street Fight, je letos Cafoodfest. "Ustvariti želimo blagovno znamko. Začeli smo s Cafovanjem v ulici, ki je prostor, kjer si želimo sobivanja in družabnega življenja, a ulico, ki je nekoč veljala za eno glavnih v mestu, bi radi obudili še z drugimi prebivalci," ob že drugem decembrskem uličnem kuhanju pravi Helena Cvikl, direktorica VSGT.

V ospredju okus

Pet ekip se je podalo v boj - tri njihove, s po eno ekipo sta se povabilu odzvali mariborska srednja gostinska šola in srednja živilska šola, ki pa si nista želeli klasičnega tekmovanja, zato letos v ospredju ni število prodanih porcij, ampak okus. Gostje včeraj in danes, med 14. in 20. uro, okušajo in presojajo, katera ekipa je pripravila najbolj okusno jed. Prazničnih luči brez VSGT v ulici ne bi bilo. "Najprej so nam pripeljali lučk dovolj le za pol dreveščka, a smo jih sami dokupili in okrasili. Opazovala sem, kako je Maribor okrašen - zelo pomanjkljivo in premalo - in iskala rdečo nit. Nismo želeli izstopati, zato smo obesili okraske, podobne obstoječim. Želim si, da bi mesto sprejelo odlok o tem, da bi mestne ulice in trgi bili okrašeni podobno. Raznoliko, a z rdečo nitjo," razmišlja Cviklova.

Svetlobni brezov drevored

In kaj se je kuhalo prvi dan? Ajdova pogača, churrosi, ocvrta svinjska krača z domačo fermentirano zelenjavo, flambiran marmorni kolač in langaši. "Lansko uspešno zgodbo z Glažuto, zimskim paviljonom na vrtu šolske restavracije Sedem, letos nadgrajuje svetlobni brezov drevored. Uradni prihod prazničnega vzdušja v ulico sta naznanila akrobata Filip Kržišnik in Blaž Slanič, ki sta se po vrveh spustila po stavbi šole in prižgala praznične luči v ulici," je dogajanje opisal David Klobasa iz podjetja DKC Management, ki ga je že lani z VSGT povezal prav projekt pravljičnega zimskega paviljona.

Na družabnem zemljevidu mesta

​Po instalaciji so se modeli preselili v Glažuto in se na sceni iz svetlobnih kock spremenili v žive kipe. "Cafovo smo v treh letih, kar delujemo tukaj, neizmerno vzljubili. Vedno bolj živa postaja, tudi zaradi projektov, s katerimi se trudi in nas povezuje Helena Cvikl. Ti nas končno postavljajo na družabni zemljevid mesta. Seveda pa se po svoje trudimo tudi v Studiu Oranž," doda Hojnik, ki opaža, da Cafova ni ulica, ki bi jo Mariborčani prečkali po naključju, ampak se vanjo odpravijo z namenom.
"Veseli smo, da je tudi v naši ulici končno zasijala praznična osvetljava, za kar je prav tako zaslužna gospa Cvikl. Z majhnimi koraki lahko storimo veliko za naše mesto," razmišlja oblikovalec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta