Nakup očal naj bo za otroka lepo doživetje, potem jih bo raje nosil

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
12.05.2023 06:00

Pri izbiranju očal za otroka si je treba vzeti dovolj časa, otroku svetovati, ne pa mu vsiljevati svoje volje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otrok bo očala, ki jih bo izbral sam, raje nosil. 
Shutterstock

Iz različnih razlogov včasih tudi otroci potrebujejo očala. Kako izbrati primerna očala za otroka, tako korekcijska kot sončna, in kako ga navaditi, da jih nosi in lepo ravna z njimi, smo se pogovarjali s Sašo Kobilica, optometristko iz Maribora.

Nakup očal mora biti za otroka predvsem pozitivno doživetje, poudarja Saša Kobilica, pri izbiranju mu mora biti prijetno, ne sme dobiti občutka, da optik sili v njegov osebni prostor. "Za to si je pač treba vzeti več časa. Nekatere stranke se večkrat vrnejo, preden se otrok odloči sploh pomeriti očala. Upoštevati je treba njegove želje, okus, mu dovoliti, da si očala sam natakne, če je že dovolj velik," pojasnjuje sogovornica. Kadar otrok izbere neprimeren model, mu poskuša strokovnjak svetovati k premisleku z argumenti: "Otroku pojasnimo, da so mu očala premajhna in ga bodo tiščala - ali prevelika in mu bodo lezla z nosu, da mu bodo zožila vidno polje in podobno." Končna odločitev naj bo otrokova, saj bo tedaj očala tudi raje nosil in nanje bolje pazil, meni sogovornica.

Otroški nos še ni popolnoma razvit

Nekoliko lažje je otroka prepričati k izbiri in nošenju sončnih očal, saj se jim zdijo frajerski modni dodatek, čeprav moramo biti starši tudi tukaj pozorni na obliko modela, velikost in podobno. "Zadnje čase se večinoma prodajajo plastični okvirji za očala, ki nimajo blazinic, otroški nos pa še ni do konca razvit, zato moramo paziti, da okvir res dobro sede. Prav tako morajo biti očala ob strani zaprta in okvirji dovolj veliki, da sonce ne sveti v oči mimo njih, zgoraj ali ob straneh," pojasnjuje Saša Kobilica. Predvsem strokovno svetovanje in možnost prilagoditve ter poznejših popravil so prednosti nakupa sončnih očal pri optiku.

Na voljo so tudi otroška sončna očala z dioptrijo, zadnje čase pa so priljubljeni sončni nastavki, ki se nataknejo na okvirje in na prvi pogled niti ni videti, da so pod njimi korekcijska očala. "Fotosenzibilna stekla za otroke niso najbolj priporočljiva, ker se oči še razvijajo in potrebujejo dobro svetlobo," opozarja strokovnjakinja.

Bolj varna so plastična stekla

"Otrok mora okvirje pomeriti, da vidimo, kako se prilegajo obrazu, kako sedijo na nosu, kako se ročaji prilegajo obliki glave," našteva Kobilica. Nekatera očala imajo med ročkami elastiko, da se bolj trdno oprimejo glave. "Vsa otroška očala, tako korekcijska kot sončna, imajo zaradi varnosti v okvirje vgrajena plastična stekla. Če otrok pade, se steklo namreč zdrobi v kristalčke, medtem ko plastika kvečjemu poči, se opraska, prelomi pa se ne," razlaga sogovornica.

Otroka moramo tudi naučiti, kako naj skrbi za očala, kajti razmajani okvirji in opraskana stekla ne pripomorejo k boljšemu vidu. Okvirje naj prijema z obema rokama hkrati za ročke in jih nadene na nos tako, da se ne dotikajo kože, ker se s tem prej umažejo. Prstne odtise in drugo umazanijo s stekel izmijemo s kapljico blage milnice ali čistila za posodo in mlačno vodo, osušimo jih s čisto krpico, ki ne pušča maščob in vlaken. Nikar naj otrok stekel ne briše z rokavom, majico, papirnatim robcem, pa tudi v trgovini kupljene robce za čiščenje očal strokovnjaki odsvetujejo, ker vsebujejo veliko alkohola, ki poškoduje antirefleksne in druge zaščitne nanose na steklu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta