Pri družbi ZEISS razkrili, kako poteka razvoj leč, ki jih vgrajujejo v mobilnike

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.07.2022 02:00

Je za dobro fotografijo pomembnejša dobra optika ali dobra umetna inteligenca? Obojega sploh ni mogoče ločiti, sta enotna strokovnjaka z družb ZEISS in Vivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Obiskali smo ZEISS Grand Planetarium v Berlinu, v katerem hranijo med drugim prvi mikroskop, s katerim je podjetje zaslovelo, kot tudi kamero Hasselblad 500 EL z ZEISS-ovo lečo. Tri takšne so astronavti v okviru misije Apollo 11 vzeli s seboj na Luno.

ZEISS Grand Planetarium v Berlinu. 
Gregor Grosman

Ob predstavitvi novega mobilnika družbe Vivo, modela X80 Pro, so strokovnjaki za optiko pojasnili, kako je potekal razvoj kamere, ki jo proizvajalec vgradil v mobilni telefon. Cilj je ustvariti tipalo, ki bo čim bolje reproduciralo barve v naravi. To naredijo tako, da fotografirajo vzorčni motiv, za katerega natančno poznajo RGB barvne vrednosti, nato pa primerjajo posnetek s temi vrednostmi in jih ustrezno prilagodijo.

Zeiss-ovi strokovnjaki razkrivajo, kako poteka razvoj leč za uporabo v mobilnih telefonih. 
Gregor Grosman

Največ pozornosti posvečajo pravilni zaznavi barvnih tonov kože in neba. Pojasnili so, da nekateri mobilniki včasih napačno popravijo sivo nebo v jasno modro, četudi si uporabnik tega ne želi, saj takšna fotografija ne odraža realnega stanja. Skupno pri razvoju upoštevajo več kot 20 različnih parametrov za nastavitev kakovosti fotografije, testirajo okoli 150 senzorjev na posamezni tip mobilnika in opravijo več kot 5000 testnih posnetkov.

Gregor Grosman

Zahvaljujoč posebnemu premazu preprečujejo ali vsaj zmanjšajo odsev leč.

Gregor Grosman

Preden pa sploh začnejo izdelavo leč, izdelajo prototip kar v virtualnem okolju, s čemer privarčujejo veliko časa in stroškov, saj je že s pomočjo računalniškega modela mogoče predvideti, kako se bo leča obnašala v praksi.

Gregor Grosman

Na vprašanje, kaj lahko na področju kamer, vgrajenih v mobilne telefone, pričakujemo v naslednjih desetih do petnajstih letih, Sebastian Döntgen, vodja produktnega upravljanja in trženja, član uprave za potrošniške izdelke v skupini ZEISS odgovarja, da resnično verjame, da se na tem področju razvoj ne bo nikoli ustavil. "Zmeraj ko dobim v roke najnovejši izdelek se vprašam, kaj še lahko naredimo bolje. Seveda se trudimo kar se da približati velikim optičnim sistemom, uporabiti njihove prednosti in jih pomanjšati. Pri tem se srečujemo z veliko izzivi pri premazih in velikosti optičnega senzorja." Döntgen je prepričan, da bo umetna inteligenca v celoti odgovorna za nekatere funkcije, kot je določitev barve kože, barve oči, kar lahko vidimo že danes. Vidi pa tudi izboljšave na področju zajema gibljivih slik, torej videa, ne zgolj statičnih. "Kinematografske funkcije, ki smo jih vgradili v X80 Pro, so zgolj začetek in lahko so še veliko boljši približek rezultatom, ki jih dobimo s 100.000 evrov vrednimi kamerami." Zaveda pa se, da se tudi na področju profesionalnih kamer razvoj ne bo ustavil.

Gregor Grosman

Seon Hwang, podpredsednik družbe Vivo v Evropi vidi profesionalnega fotografa opremljenega z digitalnim fotoaparatom in pametnim mobilnikom. "Težko bi rekli, da bodo mobilniki kdaj povsem nadomestili profesionalne fotoaparate." Kar se tiče domačih uporabnikov, pa si želi, da bi karseda dobro izkoristili zmogljivosti kamere v njihovem mobilniku. "Danes imamo na voljo oblačne storitve za hrambo fotografij, dovolj pomnilnika, 5G omrežje za hiter prenos, zato smo lahko predstavili mobilnik, s katerim je mogoče posneti resnično dobre fotografije in video. Težko je danes reči, kaj bo čez deset let, zagotovo se bo zgodilo pet ali deset korakov izboljšav."

Gregor Grosman

Ko je govora o tem, kaj je bolj pomembno za dobro fotografijo: dobra optika ali dobra umetna inteligenca, sta oba sogovornika enotna, da obojega sploh ni mogoče ločiti. "Napačno bi bilo reči, da je eno bolj pomembno od drugega. Vsak košček sestavljanke mora biti na svojem mestu in opraviti svojo vlogo," tako Döntgen.

Posnetek, narejen z mobilnikom Vivo X80 Pro
Gregor Grosman

Vsekakor je enostavneje s seboj na izlete, potovanja in tudi sicer za številne ostale priložnosti nositi zgolj eno napravo, ki je sposobna opravljati več funkcij, kot pa namenske naprave. Uporabniki so to že davno prepoznali in tudi proizvajalci mobilnih telefonov se zavedajo, da bodo svoje mobilnike lažje prodali, če bo eden od prodajnih argumentov dobra kamera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta