Ne spreglejte: »jurja« brezplačno – za pregled!

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
16.11.2023 13:35

Odkar nimamo več tolarjev, le redko slišimo frazo »posodi mi jurja«. No, v A1 Slovenija vam tisočaka podarijo – v obliki brezplačne storitve pregleda kritičnih točk IT-okolja. To pa je priložnost, ki je nikakor ne gre zamuditi!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

S kibernetsko varnostjo danes ni šale. V digitalnem svetu na podjetja in posameznike preži toliko nevarnosti in napadalcev, da jih tudi prešteti ni možno. Neradi strašimo ljudi, a številke so zgovorne. Nedavno objavljena raziskava podjetja Deloitte je postregla s skrb vzbujajočimi ugotovitvami: kar 40 % srednje velikih podjetij v Sloveniji je bilo v preteklem letu tarča kibernetskega napada. 22 % teh napadov je bilo uspešnih!

Zdaj ni čas, da zamahnete z roko, češ, nam se to ne more zgoditi. Še malce statistike, potem pa k rešitvi. Med žrtvami je 65 % podjetij utrpelo finančne izgube, 55 % jih je poročalo o motnjah v poslovanju, 45 % pa o izgubi zaupanja strank. Vsekakor boleče posledice, a v oči bode še en podatek – kar tri od štirih napadenih in zlorabljenih podjetij po kibernetskem napadu niso mogla obnoviti vseh izgubljenih podatkov.

Celovita skrb za IKT-okolje

Očitno je, da slovenska podjetja v povprečju (pre)slabo skrbijo za svoje podatke, kaj podatke, kar celotno IKT-okolje. Toda tveganja izgube podatkov bi lahko znatno zmanjšala z uvedbo ustreznih in nič kaj drastičnih varnostnih ukrepov. Ukrepi, kot so uporaba močnih gesel in večfaktorske avtentikacije, šifriranje podatkov, redno posodabljanje programske opreme ter predvsem ozaveščanje in izobraževanje zaposlenih, so danes sestavni del varnostne higiene v poslovnih okoljih.

»Kibernetska varnost poslovnega okolja je vsaj tako pomembna kot fizično varovanje premoženja podjetja. Pa vendar se slovenska podjetja tega premalo zavedajo, premalo skrbi posvečajo področju kibernetske varnosti. Največji izziv, ki ga imajo ta hip, je dejstvo, da so za večino kibernetskih napadov v podjetjih odgovorni zaposleni. Prav zato se je treba aktivno posvečati kibernetski odpornosti slehernega podjetja, vse skupaj pa se začne s pregledom,« je jasen Primož Klasinc, vodja oddelka za kibernetsko varnost v družbi A1 Slovenija. Omenjeno problematiko bo na Večerovi Poslovni konferenci konec novembra podrobneje predstavil Matic Grobelšek, direktor za poslovni trg v A1 Slovenija.

Shutterstock

Podarijo tisočaka – ker jim je mar

V A1 že sicer podjetjem ponujajo obilo varnostnih rešitev in storitev. A1 Cyber Backup je namenska rešitev, s katero podjetja poskrbijo za varnostno kopiranje podatkov: od fizičnih in virtualnih strežnikov do naprav zaposlenih, varne hrambe varnostnih kopij v evropskem oblaku ali lokalno. A1 Cyber Backup vključuje tudi rešitev za varno rabo elektronske pošte, zasnovano na vrhunski rešitvi Perception Point, zaščito naprav in sistemov v podjetju pa v režimu 24/7 zagotavlja storitev Kibernetska varnost na ključ v navezi s sodobnim varnostno-operativnim centrom, ki izvaja tudi usposabljanja zaposlenih na področju kibernetske varnosti.

V A1 Slovenija želijo prispevati k višji stopnji kibernetske varnosti slovenskih podjetij, zato jim podarjajo brezplačen pregled kritičnih točk IT-okolja v vrednosti 1000 evrov. »Podjetja, ki želijo izkoristiti to možnost, se morajo le prijaviti na naši strani Ustavi kibernetski napad,« je bil jedrnat Klasinc.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.