Nepremičnine - premoženje ali breme?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepremičnina mora biti primerno velika za naše potrebe, torej ne prevelika in ne premajhna.
Andrej Petelinšek

S lovenska gospodinjstva največji delež premoženja namenijo nakupu in vzdrževanju nepremičnin. Te predstavljajo 80 odstotkov celotnega premoženja povprečnega slovenskega gospodinjstva. Zato je treba s tem premoženjem preudarno gospodariti, da ne postane (pre)veliko breme. O nepremičnini lahko govorimo kot o naložbi, če prinaša prihodek, torej če jo oddajamo, v nasprotnem je zgolj obveznost. Večina premoženja, ki ga imamo v nepremičninah, je namenjena lastni uporabi, manjši del se ga oddaja, po nekaterih podatkih je zgolj dva odstotka stanovanj v tržnem najemu zasebnih lastnikov. Ob tem je 19,5 odstotka stanovanj ali 160 tisoč stanovanjskih enot praznih. Večina, zlasti starejši, živijo v prevelikih nepremičninah. Tako imamo izjemno slabo izkoriščeno premoženje, ki je v stanovanjskem fondu.

Andrej Petelinšek

Lastna nepremičnina je tudi naložba

Drug vidik nepremičnine kot naložbe je njen nakup za lastne potrebe, čeprav se večina ekonomistov ne bo strinjala, da v tem primeru govorimo o naložbi. A tudi tovrstno nepremičnino se lahko gleda kot naložbo, saj zanjo ni treba plačevati najemnine, s čimer se akumulira premoženje, ki bi ga izgubili zaradi plačevanja najemnin. Prav tako nepremičninam dolgoročno rastejo cene in s tem ustvarjate dobiček. Tudi nakup nepremičnine s posojilom je lahko varčevanje. Kako? Večina se jih žal težko disciplinira, da bi mesečno odvajali večji znesek za varčevalne produkte, ki so na voljo, stanovanjski kredit pa večina redno odplačuje. In če bi pogledali po desetletju ali več, odvisno, za koliko let smo sklenili stanovanjski kredit, bi ugotovili, da razpolagamo s precejšnjim premoženjem, če pa smo najemnik, bi bili po tem obdobju brez premoženja, ki bi se sicer akumuliralo v nepremičnini.

Ponujamo tri rešitve

Kaj svetujemo? Možnosti je več. Prvič, prodaja predimenzionirane hiše in selitev v primernejše stanovanje, kjer bodo razbremenjeni prevelikih stroškov in jim ostanejo sredstva za pomembne stvari v jeseni življenja. Drugič, prodaja le enega od obeh stanovanj, s čimer ni potrebna selitev, s kupnino pa lahko energijsko obnovijo hišo in jim ostane še nekaj denarja. Ter tretjič, oddaja nezasedenega dela hiše, s čimer si povečajo redne prihodke in bodo lažje vzdrževali bivalno udobje in tudi vrednost nepremičnine se ohranja. Poglejmo vsako rešitev podrobneje. Prva rešitev pomeni največjo spremembo, saj bo potrebna selitev, a tudi to je pozitivno, saj je to priložnost izbrati lokacijo in stanovanje, ki bosta za ta par ugodnejša glede na življenjsko obdobje. Torej lahko izbereta stanovanje, ki bo brez stopnic ali bo imelo dvigalo, bo energijsko učinkovito in s prostorsko razporeditvijo, kot jo potrebujeta. Lokacijo si lahko izbereta bližje družini in urbani infrastrukturi. Večina ima več časa in si želi lažjega stika z družino, prav tako čim enostavnejši dostop do trgovin, zdravnikov in javnega prometa, saj v visoki starosti lasten prevoz odpade. Pri prodaji celotne hiše je ključno, da strokovnjak določi realno prodajno ceno, saj če je ta neprimerna glede na lastnosti nepremičnina ne bo prodana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta