NLB: Zadržki glede izvršb nad hrvaškim premoženjem v Sloveniji

Aleš Kocjan
03.04.2018 18:19

Ekspertna skupina bo morda danes predstavila svoje stališče ustavni komisiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmalu bodo znani nadaljnji koraki zaščite NLB pred hrvaškimi izvršbami.
Tit Košir

Ekspertna komisija, v katero so politične stranke imenovale svoje strokovnjake, naj bi danes posredovala svoje mnenje ustavni komisiji državnega zbora glede predloga za dopolnitev ustavnega zakona, po katerem bi dodatno zaščitili premoženje v NLB, potem ko je banka konec leta poravnala tudi prvi zahtevek na podlagi pravnomočne sodbe, ki je bila sprejeta novembra lani in izvršljiva v začetku decembra.
SDS in NSi sta na komisiji za nadzor javnih financ predlagali dopolnitve ustavnega zakona, ki predvidevajo, da NLB ne sme izplačevati zahtevkov na podlagi hrvaških sodb, če pa se zgodijo izvršbe nad njenim premoženjem na Hrvaškem, bi morali slediti povračilni ukrepi z izterjavo od hrvaških družb v večinski državni lasti. Informacije o tem, ali bo dodatna zaščita na ta način mogoča, so različne, a osrednji cilj ostaja, da se Hrvaški glede NLB preprečijo - po mnenju slovenske strani - nezakonita ravnanja, saj skladno s slovenskim ustavnim zakonom NLB ni pravna naslednica Ljubljanske banke, meddržavni sporazum iz Mokric pa določa, da se vprašanje prenesenih vlog nekdanjih varčevalcev rešuje v sklopu nasledstva.
Strokovna komisija, v kateri so France Arhar, Rado Pezdir, Dominika Švarc Pipan, Gorazd Podbevšek in Drago Zadergal, ima po naših informacijah pomislek glede možnosti, da bi lahko Slovenija izvajala izvršbe nad premoženjem hrvaških družb, če bi prišlo do rubežev premoženja NLB na podlagi sodb tamkajšnjih sodišč. Po neuradnih napovedih bo skupina strokovnjakov potrdila prvi del rešitev, ki jih je predvidela opozicija, koalicija pa jih je podprla. To pomeni, da za strokovnjake stališče, da NLB ne sme plačati nobenega zahtevka na podlagi hrvaških sodb, ni problematično. V zvezi s povračilnimi ukrepi pa je pričakovati drugačno rešitev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta