Nov predlog turistične organizacije Pomurja

Timotej Milanov Timotej Milanov
05.10.2018 15:45

Poleg aktivnosti, ki jih v zvezi z ustanavljanjem tovrstne institucije izvaja Prleška razvojna agencija, se je pojavil še predlog gospodarske zbornice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Moravskih Toplicah ustvarijo več kot polovico regijskih prihodkov od turistične takse.
Nataša Juhnov

Pomurje še vedno nima krovne turistične organizacije, ki bi skrbela za povezovanje vseh regijskih igralcev v panogi in promocijo pokrajine v tujini. Že nekaj časa aktivnosti v zvezi z ustanovitvijo tovrstne institucije po vzoru regionalnih destinacijskih organizacij (RDO) izvaja Prleška razvojna agencija (PRA), ki jo vodi Goran Šoster. Zdaj pa so svoj predlog za ustanovitev krovne regijske turistične organizacije pripravili še v odboru za turizem pri Pomurski gospodarski zbornici (PGZ), ki ga vodi direktor Term Vivat Metod Grah.

Metod Grah
Nataša Juhnov
V Moravskih Toplicah ustvarijo več kot polovico regijskih prihodkov od turistične takse.
Nataša Juhnov

Več denarja, več besede

Pri tem so predvideli tudi način financiranja nove organizacije. To bi potekalo s pomočjo zbrane turistične takse, in sicer tako, da bi ustanovni člani združenja povečali turistično takso za 25 centov, preostale občine pa bi plačale letni pavšalni znesek v višini 1500 evrov. Tudi odločanje v združenju bi se izvajalo na podlagi zbrane takse - več pobranega denarja, večja moč odločanja torej.
Medtem bi pridruženi člani imeli pravico do storitev, ki jih bo izvajala organizacija, ne bi pa imeli upravljavskih pravic. V upravnem odboru bi sedeli predstavniki turističnega gospodarstva. Po predlogu bi bila nova institucija organizirana v obliki gospodarskega interesnega združenja, ki bi ga ustanovile občine Moravske Toplice, Radenci, Lendava, Veržej, Ljutomer in Murska Sobota. Tudi ta organizacija bi imela sedež v paviljonu Expano, kakor je načrtovano za organizacijo, katere ustanovitev pripravlja PRA.

Različno k istemu cilju

Direktor PRA upa, da se bodo vsi vpleteni na koncu zedinili glede kompromisnega predloga. "Z vsebinskega vidika smo še vedno oboji daleč vsaksebi, gre za dve različni poti k istemu cilju."

Goran Šoster
Nataša Juhnov

Okrepiti ali začeti na novo?

Poskus oblikovanja nove krovne organizacije podpirajo tudi v Pomurski turistični zvezi (PTZ). "Vsi se zavedamo, da potrebujemo krovno organizacijo. Moramo najti najboljše v obeh predlogih in to združiti," meni predsednik PTZ Uroš Kamenšek. Pri tem pa opozarja na dodaten vidik: ali bi bilo bolje ustanavljati povsem novo organizacijo ali pa okrepiti pristojnosti PTZ?

Uroš Kamenšek
Timotej Milanov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta