Občina ne ve, kaj bi z denarjem? (2)

Odziv Toneta Partljiča in Andreja Brvarja na pismo direktorice Mariborske knjižnice 14. oktobra 2016
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S Tonetom Partljičem. Brvar: "Sem narcis, a kateri kreativec to ni!"
Sašo Bizjak

Podpisana pesnik in pisatelj, med drugim tudi ambasadorja Mariborske knjižnice, se oglašava v zvezi s pismom Dragice Turjak, direktorice Marib

orske knjižnice. Seveda bi se lahko pod njeno pismo z naslovom Občina ne ve, kaj bi z denarjem? samo podpisala, ker se v celoti strinjava z njim. Je odgovorno, podkrepljeno z dejstvi in nakazuje celo rešitev. Morda manjka v pismu samo kak "udarec pod pasom", neresnična obtožba ali žalitev, kajti zdi se, da se "občina" odziva le še na take trditve. (Medtem je bila v prilogi V soboto objavljena šest strani dolga saga o dogajanju na občini.) Eden od podpisnikov (Tone) je seveda še dodatno vznemirjen, saj je bil prijateljski vlagatelj Fištravčeve kandidature (kar je sicer formalizem, a kljub temu zaupanje na hipoteko). Vendar nisva bila edina, ki sva pričakovala od sociologa, nekdanjega univerzitetnega profesorja in humanista povsem drugačen pristop, odnos in delovanje.

A pustimo to! Odtekanje denarja, številne sodne

prijave, odnose na občini … bodo reševali drugi, midva znova opozarjava na dolgoletno sramoto mesta, kar zadeva Mariborsko knjižnico in Rotovški trg. Veva celo za županov uvodni angažma okoli gradbenih dovoljenj, še kak zgolj verbalni prispevek v zvezi s knjižnico in seveda popolno odsotnost konkretnih potez in vizij, razen edinega odgovora - ni denarja in Cerarjeva vlada diskriminira Maribor. Seveda tudi pomnimo, da je mesec po izvolitvi "napovedal" stečaj občine (česar med kampanjo ni omenjal), pa ga preklical … Sedaj imamo obrnjen položaj. "Ljubljana" je dala svoj delež, Maribor pa trdi, da jim s tem diktirajo vrstni red investicij in (kako izvirno) da - nimajo denarja. Toda knjižnica je problem, star petdeset let. Ali bi bil denar zanjo, če ne bi odtekal? Bi ob vseh zadolževanjih že kdaj ne mogli dati na stran "mariborskega deleža" za knjižnico. Predvsem pa pričakujeva jasen, odkrit, nepolitikantski odgovor župana, svetovalca za kulturo gospoda Sajka in občinskega sveta. "Kaj zdaj, ko je vlada dala svoj delež?" Ga bomo spet vrgli v Dravo, kakor že kdaj? Ali si direktorica ne zasluži dialoga, odgovora, pojasnila, pomoči, ker govori s kulturnim jezikom, argumenti in načrti? In okoli 1000 obiskovalcev na dan? Ne upava pomisliti, kaj bo, če se bo knjižnica zaradi teže knjig in dotrajanosti prostorov s knjigami, zaposlenimi in obiskovalci znašla v črni jami?

Andrej Brvar, Tone Partljič, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta