Obiskovalci žalske fontane spili že 67 tisoč litrov piva

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.07.2018 15:11

Pivo, opereta Hmeljska princesa, hmeljarske kolesarske poti in pešpoti, Savinjski oktoberfest ... Po otvoritvi edinstvene fontane piva je vse obarvano pivsko, slabost je le slabo vreme, ko se piva spije manj, a še vedno več od pričakovanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi novi turistični produkti v Žalcu se navezujejo na fontano piva. 
Andrej Petelinsek

Med tistimi, ki jim gre deževno poletje precej na živce, so Žalčani. "Ko dežuje, je obiska pri fontani takoj za polovico manj in takšnih dni je bilo letos že 74. V deževnem mesecu prodamo 6300 kozarcev za točenje piva pri fontani, kar nam sedaj že skoraj ni dovolj, četudi smo ob načrtovanju fontane računali, da bomo v celem letu prodali šest tisoč vrčkov," opisuje žalski župan Janko Kos, ki se je ravno s postavitvijo fontane piva vpisal (na fontani tudi dobesedno) v zgodovino občine Žalec. Od odprtja jeseni 2016 do danes so prodali 122 tisoč vrčkov za točenje piva, obiskovalci fontane so v tem času spili 67 tisoč litrov piva, zvarjenega iz savinjskega hmelja, do konca sezone pa se bo na šestih pipicah zamenjalo 33 vrst piva petindvajsetih slovenskih pivovarjev.

Vsak konec tedna dodatna ponudba

A Žalčani se niso ustavili le pri tem. Vsak petek in soboto v okviru festivala Zeleno zlato, ki se je začel že sredi prejšnjega meseca, prirejajo različne dogodke. "Do konca oktobra se bo ob fontani in njeni plaži zvrstilo več kot 50 prireditev," pravi Sabina Palir iz žalskega zavoda za kulturo, šport in turizem. "Še posebej bi izpostavila 3. in 4. avgust, ko bomo ob fontani praznovali svetovni dan piva. To bo po otvoritvi drugi vrhunec festivala," nadaljuje Palirjeva.

Od otvoritve do danes so pri fontani stočili 76 tisoč litrov piva.
Andrej Petelinsek

Pot med hmeljišči v času obiranja hmelja

Še nekaj drugih novih turističnih produktov, povezanih s fontano in pivom, so se medtem spomnili. Hops (po angleško hops pomeni hmelj) na kolo denimo. Oblikovali so mrežo kolesarskih poti, ponudili bodo tudi vodene tridnevne kolesarske ture po okolici Žalca. "Ne smemo pozabiti tudi na našo novo tematsko pot, ki je bila izbrana za drugo najlepšo v Sloveniji in poteka mimo hmeljišč," je izpostavil župan. Po njej bodo množično krenili 25. avgusta, torej ravno v času, ko bo obiranje hmelja v Savinjski dolini na vrhuncu, pot pa jih bo vodila mimo nove mikropivovarne v Spodnjih Grušovljah do Šalejevih v Drešinji vasi, ki so lastniki najsodobnejše sušilnice hmelja. V času obiranja hmelja naj bi si tematsko pot ogledalo precej tujih delegacij, dodaja Kos, predvsem pa sam računa tudi na to, da bo tretji Savinjski oktoberfest, ki bo letos 29. septembra, spet dobro obiskan.

Fontana piva v Žalcu je običajno polna ob vsakem vremenu.
Arhiv Občine Žalec

Tobogana z najvišje stavbe (še) ne bo

Že letos se pripravljajo na naslednjo sezono, natančneje na avgust 2019, ko bodo v Žalcu gostili svetovni hmeljarski kongres. "Do takrat želimo Žalec res dobro pripraviti v vseh pogledih," pravi župan. V tem letu dni naj bi, po njegovih informacijah, tudi lastnik najvišje stavbe v centru Žalca, nekdanje Hmezadove stavbe, uredil fasado, dvigalo in pivnico na vrhu stavbe. Ideja je bila sicer še, da bi se lahko obiskovalci z vrha te stavbe spuščali po toboganu (celo ponudbe zanj so že obstajale), a so to idejo zaradi dodatnih stroškov za ojačitev stavbe za zdaj opustili. "Lastniki sicer niso rekli ne. Dejstvo pa je, da so s tem povezani nekoliko večji stroški. A saj tudi v Lendavi nimajo tobogana ne zip-lina, njihov stolp je celo za sedem metrov nižji od naše stavbe, pa imajo na vrhu gostilno. Zato menim, da bo že pivnica na vrhu Hmezadove stavbe dovolj atraktivna," zaključi župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta