Obvezna zimska oprema na vozilih je določena, priporočamo pa še nekaj neobveznih stvari

Janez Kovačič Janez Kovačič
11.11.2020 05:00

Na slovenskih cestah se zima začne čez slab teden in konča sredi marca, v tem času pa morajo imeti avtomobili ustrezno zimsko opremo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnja leta je snega malo, torej tudi na cestah, žal ali k sreči. Ampak ko je, so avtomobili in z njimi vozniki brez ustrezne zimske opreme precej nebogljeni.
Večer

Nekaterih stvari ne more spremeniti niti vseobsežna pandemija koronavirusa. Seveda je v mislih zimska oprema za motorna vozila na slovenskih cestah, kar predpisujeta zakon o pravilih cestnega prometa in pravilnik o delih in opremi vozil. To med drugim pomeni, da morajo imeti motorna vozila na slovenskih cestah od 15. novembra do 15. marca zimsko opremo, pa čeprav se ta hip zdi tako, kot da je pred nami pomlad in ne zima. Ampak okoliščine se lahko hitro spremenijo.

Zimska guma nima le bolj izrazitega profila, temveč je tudi mehkejša od vseletne.
Vinko Kernc

Najprej nekaj o tem, kaj pravzaprav piše v omenjenem zakonu. Motorna vozila morajo imeti pozimi in v zimskih razmerah ustrezno zimsko opremo. Dovolj natančno so opisane tudi zimske razmere: to je tedaj, ko se "ob sneženju sneg oprijema vozišča ali pa je to zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica)". Naj ob tem razčistimo še dilemo, ki se pogostokrat pojavlja pri nas: zimsko opremo je treba imeti tudi pred zakonsko določenim obdobjem ali po njem, če so na cestah takšne razmere oziroma okoliščine.

Znova in znova se pojavljajo tudi različne razlage, kaj šteje za zimsko opremo. Torej: pri t. i. dvoslednih motornih vozilih, pri katerih masa ne presega 3500 kilogramov, obstajata dve možnosti, kar seveda ni slabo. Ali zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in ustrezne oziroma primerne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakopravni pripomočki. Za tista dvosledna motorna vozila, pri katerih teža oziroma masa presega 3500 kilogramov, je povsem enako, vendar s to razliko, da morajo imeti vozila s stalnim štirikolesnim pogonom (4x4) snežne verige vsaj za eno os (!), če pa imajo priklopljiv štirikolesni pogon, pa vsaj za stalno vklopljeno oziroma gnano os. Naj (znova) povemo, da zakon zahteva, da je treba imeti v tem primeru v vozilu tudi lopato. Toda to še ni vse.

Verige so na snegu in ledu najbolj učinkovite od vseh zimskih pripomočkov, a morajo biti ustreznih mer, poleg tega na asfaltu vplivajo na hitrejšo izrabo gum, podvozja (blažilniki …), asfalta. Tudi same se pri vožnji po asfaltu hitro obrabljajo.
Vinko Kernc

Kot zahteva zakon, morajo biti kanali pnevmatik, ki štejejo za zimsko opremo, globoki najmanj tri milimetre. Če ni tako, se šteje, da gre za letne pnevmatike. Ob tem morajo imeti zimske pnevmatike na boku proizvajalčevo oznako M+S, M.S ali M&S. Ker živimo v času raznih izjem, ki vedno niso zadovoljivo pojasnjene, naj povemo, da glede tega obstajajo izjeme. Na priobalnem območju velja, da ima avto ustrezno zimsko opremo, ko so na kolesih letne pnevmatike z globino kanalov najmanj tri milimetre. Kot pravi zakon, gre za območja med "obalo Jadranskega morja in mejo s Hrvaško in Italijo". In seveda - ko se s takšnim avtom zapeljete iz tega območja, mora biti avto opremljen tako, kot sicer zahteva zakon za vse druge kraje v tej državi.

V zimskih razmerah so razmere med gumo in podlago povsem drugačne kot sicer in hkrati tudi bolj kritične, go gre za prenos sil med gumo in podlago. Specifične razmere zahtevajo drugačno gumo: drugačen (prirejen nižjim temperaturam) je material in drugačen (bolj grob) je profil. Ker je profil zimske gume (točneje rečeno: gume za zimo in blato) bolj globok in ima več kanalov, ki so širši, takšen profil na prednjem delu grabi sneg (ali blato) in ga na zadnjem delu izvrže tako na pogonskih kot na prosto kotalečih se kolesih. Bolj mehak material omogoča tudi pri nizkih temperaturah zadostne deformacije, ki naprej omogočajo prej opisan mehanizem dogajanja snega (ali blata) med kotaljenjem. Zimska guma tako v snegu (in v blatu) znatno bolje opravlja svoje delo (pospeševanje, zaviranje, krmiljenje) od letne, kar pomeni, da je bolj učinkovita in bolj varna. Mehkejša guma pa je ravno zaradi tega pri temperaturah, nižjih od okoli pet stopinj Celzija, bolj učinkovita od poletne tudi na mokrem ali suhem asfaltu.

Tudi zakon predpisuje, da je treba avtomobil pred vožnjo očistiti snega - tudi s strehe! Majhen vložek za povečanje varnosti za vas in za druge udeležence v prometu.
Vinko Kernc

Kljub temu da so zimske gume od poletnih daleč bolj učinkovite pri vseh ključnih trenutkih za učinkovito (in posledično varno) vožnjo, je treba zimskim razmeram prilagoditi slog vožnje: vse, kar upravlja voznik (pospeševanje, zaviranje, krmiljenje), naj bo manj agresivno, a s tem seveda ne gre pretiravati v drugo smer. Vožnja naj bo zmernejša, pozornost voznika povečana, prav pa je tudi, da voznik bolje predvideva možne situacije (nepredviden zastoj, izvoz vozila s stranske ceste, zaviranje vozil spredaj, pešci na cesti …) in prilagodi hitrost stanju v prometu, zmogljivostim avtomobila (torej tudi gum!) in lastnim psihofizičnim sposobnostim. Kdor se že vnaprej boji vožnje v snegu ali kdor opazi, da takrat ni kos povprečnemu prometnemu ritmu, naj se vožnje v snegu raje izogiba.

Obvezna zimska oprema je sicer določena, vseeno pa ni slabo imeti s seboj nekaj neobveznih stvari: (tanjše) rokavice za nameščanje verig, smučarske rokavice, preprogo za klečanje, manjšo, a čvrsto lopato, baterijsko svetilko, učinkovito metlico za sneg in strgalko za led ter topla oblačila in kapo (kapuco). Zimzelen je tudi praktičen nasvet znanja na zalogo: namestite verige vsaj enkrat na vsaj eno kolo še pred zimo, ko je zunaj še toplo in suho.

Snežna nogavica v avtomobilu zavzame veliko prostora, je manj učinkovita od verig in je v številnih državah EU celo prepovedana, pri nas pa ni. Je pa lažja in bolj preprosta za namestitev od verig.
Veriga Lesce
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta