(OCENA) Dominika Švarc Pipan pred poslanci: Zmanjšanje in odprava političnega vpliva

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
30.05.2022 10:53

Kako je zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom opravila Dominika Švarc Pipan, kandidatka za ministrico za pravosodje: kakšne so temeljne zaveze in kakšna je Večerova ocena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dominika Švarc Pipan 
Dominika Švarc Pipan 
Robert Balen

Devet poslancev, članov odbora za pravosodje, je Dominika Švarc Pipan (SD) s svojo predstavitvijo kot kandidatka za ministrico za pravosodje uspela prepričati, petih ne. Doktorica politoloških znanosti, sicer diplomirana pravnica, ki je bila v času vlade Marjana Šarca državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu, je na predstavitvi poudarila, da bo kot ministrica zavezana varovanju in uresničevanju vladavine prava, ki je visoko na lestvici prioritet slovenskih državljank in državljanov. "Vladavina prava je ključna za odnos državnih oblasti do državljank in državljanov, pa tudi za razmerja med državljani samimi," je dejala in izpostavila skrb za dostojanstvo, človekove pravice in enake možnosti vseh, da uresničujejo potenciale.

Kot ključno pri povrnitvi zaupanja v pravosodni sistem vidi tudi minimiziranje oziroma odpravo političnega vplivanja na pravosodje in popolno odpravo političnega vpliva na delovanje neodvisnih in avtonomnih pravosodnih institucij. Med prednostne naloge je kandidatka za ministrico najprej uvrstila odpravo blokade imenovanja državnih tožilcev na vladi. "Gre za popolnoma nedopustno, z vidika sodobne demokracije in vrednot vladavine prava zavržno prakso," je ocenila ravnanje odhajoče vlade glede imenovanja tožilcev.

Ministrstvo bo po besedah Dominike Švarc Pipan nadaljevalo gradnjo moškega zapora v Dobrunjah in ženskega na Igu, napoveduje pa tudi "odločnejši pristop" k pripravi prenovljenega zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki bi naslovil tudi vprašanje ustreznosti plačila kandidatov za pravosodne policiste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta