Od kod prihaja moj mešanček?

Vsebino omogoča EVG Vsebino omogoča EVG
04.10.2023 00:00

Vas zanima, katerih pasem so bili predniki vašega hišnega ljubljenčka? Za analizo izvora vašega psa so na voljo sodobni testi z natančnimi analizami, ki omogočajo določitev pasem zadnjih treh generacij prednikov vašega psa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
shutterstock

S testom pridobite tudi pomembne informacije o zdravju, velikosti, teži in karakterju vašega ljubljenčka. Testiranje je povsem enostavno, saj vzorec lahko odvzamete sami, rezultate pa dobite v elektronski  ali pisni obliki.

Kaj predniki povedo o vašem psu?

Z določitvijo pasem prednikov vašega psa boste svojega hišnega ljubljenčka bolje spoznali. S testom Breed ID pridobite informacije o predvideni teži odraslega psa in nagnjenosti k morebitnim genetskim boleznim. Lažje boste razumeli vedenjske lastnosti vašega psa in njegove specifične potrebe. Trenutno je v analizo vključenih kar 283 pasem. Test se lahko uporabi tudi pri čistokrvnih psih, kjer poleg že naštetih informacij prejmete tudi primerjavo, kako je vaš pes genetsko podoben oziroma različen drugim predstavnikom iste pasme. Test ni namenjen preverjanju rodovnika.

Kako testirati psa?

Izvedba testiranja je zelo preprosta. Komplet Breed ID naročite na spletu. Ko komplet prejmete po pošti, najprej aktivirajte številko, ki se nahaja na škatli in na ščetki za vzorčenje. Bris ustne sluznice lahko odvzamete sami ali za vas to stori veterinar. Natančna navodila za vzorčenje najdete na notranji strani škatlice Breed ID kompleta ali na spletni strani www.eurovetgene.com. Vzorec v priloženi kuverti pošljete na naslov  EVG, molekularna diagnostika, d.o.o., Taborska ulica 8, 2000 Maribor, Slovenija. V podjetju že od leta 2010 deluje laboratorij, specializiran za izvajanje genetskih testov za živali, opremljen z visoko zmogljivo sodobno molekularno genetsko opremo, ki omogoča zagotavljanje hitrih in kakovostnih analiz. Zaupa jim večina veterinarskih klinik v Sloveniji ter številni veterinarji, lastniki živali in vzreditelji v Sloveniji, Evropi in drugod po svetu, za katere opravljajo več kot 250 različnih testov s področja genetike. Podjetje vam bo natančne rezultate Breed ID testa poslalo po elektronski pošti v roku petih tednov, prav tako pa tudi mapo z izvidi v tiskani obliki in certifikat z družinskim drevesom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.