Pa zakaj ravno zdaj ...

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
28.11.2017 15:40

Festival etnično obarvane glasbe in zadnji letošnji koncerti cikla Blue Planet. Finančna negotovost onemogoča boljše načrtovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi nedavni koncert izvrstnega Cene Resnik Tria je potekal pred porazno praznim avditorijem.

Iz leta v leto v vseh pogledih vse bolj napredujemo. Če se temu sploh lahko reče napredek. Vsekakor postajamo vse bolj podobni najbolj brezglavo potrošniškim družbam. In tako se "veseli december" začne že takoj po dnevu spomina na mrtve. In kot se za ta in tak čas spodobi, je prenatrpan tudi z najrazličnejšimi družabnimi in kulturnimi dogodki. Da konkurenca bolj populističnih in bolje oglaševanih prazni avditorije ne nujno manj kakovostnih, vsekakor pa manj komercialnih prireditev, je seveda jasno. In tako so letos - kot že v preteklih letih - sicer izvrstni koncerti bolj jazzovsko obarvanega cikla Blue Planet, ki ga pripravlja mariborski zavod Etnika, že doslej potekali v porazno neobljudeni dvorani Gustaf multikulturnega centra Pekarna. Kako bo z dogodki Etnike, bolj strnjenega festivala etnično obarvanih sodobnih glasb, ki bo, trinajsto leto zapored, ta konec tedna, pa lahko le ugibamo - a brez pretiranega optimizma.
In zakaj tako vztrajno tlačijo svoje prireditve ravno v čas konec leta, ki je pravzaprav najmanj ugoden zanje? Razlog je dokaj preprost. Kot pojasnjuje vodja zavoda Marjan Ornik, jih občina o sofinanciranju kulturnega programa praviloma obvesti šele nekje oktobra, izpeljati pa ga morajo do konca leta. In potem so pač primorani delati v hektiki, namesto celoletne načrtne selekcije sodelujočih, navezovanja stikov in koordinacije z izvajalci pač na hitro angažirati tiste, ki so po kakem čudežu prosti in razpoložljivi ... Sistematično obveščanje javnosti seveda a priori odpade, prav tako možnost bolj premišljene in dogodkom prilagojene izbire prostora.
Cikel Blue Planet se tako nadaljuje v sredo, 29. novembra, ob 20.30 z bolj elektronsko obarvanima nastopoma avstrijsko-nemške naveze Pulcinger & Irl ter slovenskega dvojca Warrego Vales (Nina Kodrič in Nina Belle). Koncertno dogajanje se bo nadaljevalo v torek, 5. decembra, ob 20.30 na malem odru Narodnega doma s koncertom poljske zasedbe Atom String Quartet, in sklenilo v četrtek, 7. decembra, z nastopom slovenskega kvinteta Artbeaters v Gustafu.
Prav tam pa bo že v četrtek, 30. novembra, in v petek, 1. decembra, potekal tudi strnjeni spored letošnje Etnike. V četrtek se bo začelo ob 21. uri, ko bo s svojo zasedbo nastopila slovenska pevka Katja Šulc, ki se spogleduje tudi z romsko glasbo in liriko - pa ravno isti večer, ko bo uro in pol prej v (razprodani) dvorani Union nastopila legendarna srbska zasedba Odjila, ki izvaja predvsem glasbo ruskih Romov. Sledil bo popularni slovenski raper Smaal Tokk in za zaključek do poznih ur še didžejevsko-bobnarska kombinacija, ki sliši na ime Jimmy Barka Experience. V petek se bo začelo ob 22. uri, ko bo nastopil hrvaški kvartet Chui, ki združuje etnojazz in sodobno plesno elektroniko. Sledila bo izkušena italijanska dub zasedba Wicked Dub Division in za konec še znana avstrijsko-madžarska skupina Airtist.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta