Parodontitis ima večina mačk in psov, starejših od 3 let

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
04.10.2023 00:00

Zakaj je nega zob vaših ljubljenčkov tako pomembna?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Bolezni ustne votline in zob so namreč pri psih in mačkah tako pogoste, da naj bo pregled ustne votline del vsakega preventivnega pregleda. A večino bolezni, predvsem pa najbolj pogoste, bi lahko lastniki preprečili ali vsaj zaustavili že z nekaj preprostimi koraki oskrbe doma.

Vnetje obzobnih tkiv ima večina mačk in psov, starejših od 3 let

Medtem ko je pri ljudeh največja težava zobna gniloba, se pri psih in mačkah najpogosteje pojavlja parodontalna bolezen ali bolezen obzobnih tkiv. Bolezen se razvije, ko se obzobna vnamejo zaradi mikroorganizmov v zobnih oblogah; takrat lahko opazimo pordele dlesni in slab zadah. Če vnetja dlesni ne zdravimo, se le to širi na globlja obzobna tkiva in povzroči njihov propad. Zobje postanejo majavi in lahko sčasoma izpadejo. Vašem hišnemu ljubljenčku to  povzroča kronično bolečino in hudo nelagodje, ne da bi to sploh zaznali, saj bo še vedno dovolj ješč in živahen. Na vnetje obzobnih tkiv morda ne boste niti pomislili, čeprav prizadene veliko večino psov in mačk, starejših od treh let. Na britanskem Royal Veterinary College so 2021 objavili rezultate raziskave, ki je pokazala, da ima 7 od 10 odraslih mačk in kar 9 od 10 psov, starejših od treh let, parodontitis (propad obzobnih tkiv). To je precej zaskrbljujoče, če vemo, da lahko bolezen preprečimo ali vsaj zaustavimo njeno napredovanje z ustrezno redno higieno.

Tudi doma lahko poskrbimo za zdrave zobe. Kaj lahko naredi lastnik sam?

Najbolj učinkovit ukrep, ki ga svetujejo veterinarski stomatologi, je ščetkanje vsak dan. Uporabite mehko zobno ščetko in zobno pasto, ki bo najbolj primerna za vašega štirinožca. Nikar ne uporabljajte zobnih past za ljudi, ker so za živali nevarne. Zobna ščetka je zlati standard ustne nege, zobna pasta pa dodatek, ki pomaga očistiti zobe pri ščetkanju. Med izdelki linije Plaqtiv+, ki so na voljo izključno pri veterinarju, je na voljo pasta z okusom ječmenovega slada, ki jo štirinožci naravnost obožujejo in z njo skrb za ustno votlino postane prava zabava. Čeprav je ščetkanje nekoliko zamudno, je še vedno najbolj učinkovita metoda za ohranjanje zdravih zob vašega ljubljenčka. In če želimo, da bodo zobje zdravi tudi v odrasli dobi, naj ustna nega postane del vzgoje in nanjo navadite že mladičke. Učenja ščetkanja se lotite postopoma, saj je vaš cilj prijetna vsakodnevna rutina za ljubljenčka in za vas. Včasih tudi po vseh naporih in dolgotrajnemu učenju pes ali mačka še vedno ne bosta dovolila dotikanja, takrat se morate posvetovati z veterinarjem. Brez skrbi, obstaja še kar nekaj drugih učinkovitih možnostih, da boste poskrbeli za primerno higieno ustne votline vašega kosmatinca.  

Arhiv Naročnika

Ko ščetkanje ni mogoče

Kadar pes ali mačka ne dovolita dotikov, smo na poti ali zaradi drugih razlogov ne moremo ščetkati zob, so v pomoč številni pripravki, ki dokazano zmanjšujejo nastajanje novih oblog. Teh je kar veliko in niso vsi enako učinkoviti, pa tudi ne primerni za vašega štirinožca, zato naj vam pri izbiri svetuje izkušen veterinar. Kot dopolnilo ščetkanju lahko vedno uporabite tekočino za dajanje v vodo za pitje, primerno tako za pse kot tudi mačke. En zamašek tekočine brez okusa dodajte trem decilitrom vode, da boste preprečili nastajanje trdih zobnih oblog (»zobnega kamna«) in osvežili zadah vaše živali. Tekočina za dajanje v vodo je odobrena s strani Sveta za veterinarsko ustno zdravje (Veterinary Oral Health Council - VOHC), neodvisnega sestava strokovnjakov za pregledovanje študij na izdelkih, ki učinkovito zmanjšujejo nalaganje zobnih oblog. Izdelki, nagrajeni z nagrado Seal of Acceptance, ki jo podeljuje VOHC, so pri številnih testiranjih in raziskavah dokazali varnost in učinkovitost pri zmanjševanju nabiranja mehkih in/ali trdih zobnih oblog – to je plaka in/ali zobnega kamna, zato se lahko priporočajo za domačo ustno higieno.

Arhiv Naročnika

Kadar vaš pes ne dovoljuje ščetkanja, poskusite oralno pršilo. Preprosto privzdignite zgornjo ustnico, da razkrijete zobe in dlesni ter dvakrat pokapajte po vsaki strani gobčka, da zmanjšate nabiranje zobnih oblog. Pršilo ne ustvarja pritiska na dlesni, zato je njegova uporaba odlična izbira za prvi korak pri uvajanju redne nege zob pri mladičku, priročno je tudi za potovanja. 

ve ce (foto: Arhiv Naročnika)
Arhiv Naročnika

Poleg pršila so za pse in tudi mačke odlična rešitev robčki za čiščenje zob, ki jih ovijete okoli prstov ter nežno podrgnete po zobeh in dlesnih vašega ljubljenčka. Robčki delujejo kot zobna pasta, le da tu ni neprijetnega občutka, ki ga nekateri kosmatinčki občutijo ob zobni ščetki. Tudi to je odlična predpriprava mladičkov na kasnejšo uporabo zobne ščetke.

Arhiv Naročnika

Navajanje pasjega ali mačjega mladička na ustno nego

• Začnite z uporabo oralnega pršila, nadaljujte z robčki in šele nato poskusite s ščetkanjem z zobno pasto.

• Če vam ne uspe napredovati do ščetkanja z zobno pasto, je tekočina za dajanje v vodo za pitje odličen in učinkovit korak k bolj zdravi ustni votlini.

Že uporabljate hrano ali žvečilke za zobe?

• Hrana in žvečilke za zobe Orozyme so zelo učinkovite pri čiščenju zadnjih zob.

• Uporaba oralnega pršila ali robčkov je priročna rešitev, ki bo očistila tudi sprednje zobe.

Arhiv Naročnika

In ko ni možnosti za ščetkanje?

• Uporabite tekočino za dajanje v vodo za pitje.

• Sprednje zobe očistite z oralnim pršilom ali robčkom.

Je imel ali bo imel v kratkem vaš ljubljenček zobni poseg? 

• Z uporabo tekočine za dajanje v vodo za pitje lahko pričnete vsaj en mesec pred načrtovanim posegom in nadaljujete po posegu, kadar uporaba zobne ščetke ni mogoča.

Izdelki so na voljo v bolje založenih veterinarskih klinikah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.