Pet razlogov, zakaj obiskati zeleno srce Hrvaške. Ali veste, kje se nahaja?

Nepregledni gozdovi, turkizno zeleni tolmuni, globoke soteske in opazovalnice divjih zveri so raj za ljubitelje narave in aktivnosti na prostem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Risnjak
Ivo Biočina

Ob besedi Hrvaška nas večina zagotovo najprej pomisli na morje, poletje in počitnice. Pa vendar tudi notranjost Hrvaške ponuja nešteto možnosti za odkrivanje novega, za aktivne počitnice ali izlete, kratek oddih v miru neokrnjene narave, uživanje v bogati tradicionalni kulinariki. Tokrat vam predstavljamo skrivnostno pokrajino na prehodu med Jadranskim morjem in evropsko celino, Gorski kotar, ki ga imenujejo tudi zeleno srce Hrvaške.

Kolesarjenje, Ogulin
Domagoj Blažević

1. Nepozabno doživetje – opazovanje medveda

Gorski kotar je prepreden z gozdnimi potmi in cestami, po katerih lahko obiskovalci raziskujejo čudovito pokrajino peš ali s kolesom. Na hribovitem območju so se ohranili tisočletni gozdovi, v katerih lahko v družbi lokalnega vodnika v naravnem okolju še opazujemo tri velike zveri: medveda, volka in risa. Za vsakega ljubitelja narave je to zagotovo nepozabno doživetje. Kdor si ne želi srečanja v živo, pa lahko vse o teh živalih in njihovem sobivanju med seboj in s človekom izve v Centru za obiskovalce velikih zveri v Stari Sušici.

Aleksandar Gospić

2. Eden najlepših gorskih vrhov na Hrvaškem

Na zahodu Gorskega kotarja se razprostira narodni park Risnjak, poimenovan po gorskem masivu z najvišjim vrhom Velikim Risnjakom, ki sega 1528 metrov nad morje. Razgled z njega seže na vse strani neba, do Reškega zaliva, otoka Krka, Učke, Velebita in slovenskega Snežnika. Planincu, ki ga je dosegel, se oči spočijejo na številnih odtenkih zelene, v katero so odeti neskončni gozdovi Gorskega kotarja.

Nacionalni park Risnjak
Zoran Jelača

3. Turkizni tolmun izvira Kolpe

Pod Risnjakom izvira reka Kolpa, ki že stoletja povezuje in razdvaja Hrvaško in Slovenijo. Na kraškem območju se voda zbira pod zemljo in nato na mestu, kjer naleti na sloj za vodo neprepustne kamnine, bruhne na plano. Izvir tvori čudovit tolmun turkizne barve v naravnem amfiteatru pod Gavranovo steno. V popolnem miru si lahko spočijete dušo in se napolnite z energijo kristalno čiste vode.

Zeleni vir, Skrad
Zoran Jelača

4. Panova steza – zvoki narave in človeških rok

V enem najlepših predelov Gorskega kotarja, v bližini mesta Vrbovsko, leži dobre tri kilometre dolgi kanjon Kamačnik, ki ga je v skalovje vklesala istoimenska rečica. S svojo prvobitno divjostjo je kanjon že sam po sebi vreden ogleda, dodali pa so mu še posebnost: Panovo stezo, prvo akustično sprehajališče na Hrvaškem. Vzdolž kanjona je postavljenih pet nevsakdanjih glasbil iz naravnih materialov, ki jih lahko obiskovalci samostojno preskusijo in tako dodajo svoj šum mogočnim zvokom narave.

Kanjon Kamačnika
Zoran Jelača

5. Navdih za Božansko komedijo

V Gorskem kotarju najdete še kanjon Vražji prolaz, ki velja za enega najlepših na tem območju. Ponekod je širok vsega dva metra, v njem pa lahko obiščete tudi dvesto metrov dolgo kraško jamo Muževa špilja. Na koncu jame je dvorana z jezercem, v jami pa prezimuje strogo zavarovana vrsta netopirja podkovnjaka. Po legendi je ravno v Vražjem prolazu Dante Alighieri našel navdih za devet krogov pekla svoje Božanske komedije. Se želite prepričati, kaj ga je pripeljalo do tega?

Zeleni vir, Skrad
Davorin Mance
Hrvaška turistična skupnost

Ko boste po vseh teh naravnih lepotah in aktivnostih začutili, da se vam oglaša želodec, pa zavijte v bližnjo domačo gostilno in si privoščite katero od gastronomskih specialitet tega območja: lovski golaž, cmoki, klobase, domači kruh in sir ali borovničeva pita vas bodo zagotovo okrepčali. Pa tudi spanec v miru in tišini Gorskega kotarja bo veliko slajši.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.