Peter Svetina s tretjo večernico: Tistim, ki so jih hvalili, smo rekli piflar

Petra Zemljič Petra Zemljič
21.09.2017 14:42

Na 22. srečanju mladinskih pisateljev Oko besede je Peter Svetina prejel nagrado Večera za najboljšo slovensko otroško in mladinsko književnost, tokrat za pesniško zbirko Molitvice s stopnic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Svetina med mladimi bralci
Igor Napast

Dvorana v murskosoboškem Gledališču Park je bila danes polna. Potem ko so slavnostno odprli Oko besede, že 22. srečanje slovenskih pisateljev, je Petra Vidali, urednica Večerove kulture, podelila večernico Petru Svetini. Slovenist, pisatelj in pesnik je tokrat dobil že tretjič nagrado za najboljšo slovensko otroško in mladinsko književnost, ki jo skupaj z revijo Otrok in knjiga ter društvom Argo podeljuje naša hiša enaindvajsetič. Povsem upravičeno, kot je to že argumentirala Večerova žirija, in to se je potrdilo tudi včeraj v dvorani med kopico osnovnošolcev in srednješolcev. Ne le domačini, prišli so mladi iz Ruš, Maribora, tudi iz avstrijske Radgone. Tam so sedeli nominiranci, žiranti, pesniki, pisatelji. Da so Svetinove Molitvice s stopnic ena pomembnejših zbirk v sodobni slovenski mladinski poeziji, pa je še enkrat na odru potrdila žirija, ki je letos izbrala zmagovalno knjigo.

Napisal je eno pomembnejših zbirk v sodobni slovenski mladinski poeziji.
Igor Napast

O magičnosti molitvic

"Večernico so mi podelili že tretjič. Včasih smo v šoli tistim, ki so jih hvalili pred drugimi, rekli piflar," je kratko in jedrnato, kot je zanj značilno, ob prejemu nagrade rekel Svetina. Obrazložitev je prebral predsednik žirije dr. Igor Saksida (ob njem so žirirali še Maja Logar, Erica Johnson Debeljak, Petra Vidali in Tone Obadič), še predtem pa v stilu prekmurskega reperja omenil, da ima čisto čisto vest, ko prebere tole obrazložitev: "Izvrstna pesniška zbirka Molitvice s stopnic je presunljivo iskrena in prepričljiva zaradi 'sporočilnega minimuma', tudi sicer značilnega za nekatera besedila Petra Svetine - tudi kadar gre za poetiko nonsensa -, ki književnega sporočila ne gradi le na povedanem, ampak tudi ali celo predvsem na tem, kar ostaja neizrečeno in presežno. Pesmi izhajajo iz na videz naivne in preproste, a v globini modre otroške perspektive: celo Bog in angel, osrednji osebi, ki ju nagovarja in za kaj prosi otrok kot pesemski jaz, sta otroški, prikazani povsem človeško, saj je z njima mogoče skorajda kramljati in skupaj z njima sobivati v veliki družini, v kateri so slabovidni dedek, premražena muca, teta, ki ne more imeti otrok, ter razmišljujoči, a tudi prestrašen in osamljen otrok. Tematika zbirke in vključevanje verske tematike in motivike bi lahko zelo hitro zdrsnila v idealizacijsko ali poučevalno držo 'molitve', ki jo izreka zgledni otrok. A Petru Svetini se to nikoli ne zgodi: otrok v svojih prošnji, žalosti in ljubezni do vsega, kar je, ostaja otroško naiven; v teh tonih je mojstrsko oglašen tudi jezik, ki se bliža zajčevski poetiki 'molka', zastiranja, zgolj nakazovanja neizrekljivega … Molitvice s stopnic so zato brez dvoma ena pomembnejših pesniških zbirk v sodobni slovenski mladinski poeziji – njihova magičnost v sozvočju z ilustracijami nudi skoraj hipen, a nepozaben in pretresljiv bralni užitek." Saksida je Svetini po tem svetoval, naj prihodnjič napiše zbirko kratkih zgodb dolžine Ane Karenine ali pa naj odide na dopust, da bodo večernico lahko podelili še drugemu.

Večernica z najmanj besedami

Da vedno rad bere pesmi in zgodbe, ki mu ne povedo vsega, pa po vsem tem priznava Svetina. "Nekje se ustavijo, nekaj zamolčijo, in tisto moram z lastno domišljijo ali z občutkom dokončati sam. Če nekaj ostane in moraš sam vložiti v razumevanje nekaj napora, se mi zdi za besedilo dobro. Sam vnaprej o tem ne premišljujem, samo iz pesmi in zgodbe toliko časa odstranjujem vse odvečnosti, da pridem do točke, v kateri se mi zdi, da bi nadaljnje krajšanje že spremenilo tisto, kar sem želel povedati. Takrat pa neham," razloži o "minimumu" Svetina.

Peter Svetina in Petra Vidali
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta