Prenovljeni DS 7: V njem se vozi tudi Tina Maze

Peter Pirkovič
06.02.2023 04:00

Znamka DS Automobiles na slovenske ceste pošilja osveženega križanca, ki v ponudbi še vedno ohranja dizelski motor, hkrati pa je ta dobil še nov zmogljiv priključni hibridni pogon z 265 kilovati moči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po dveh letih in pol je DS-ov križanec DS 7 prenovljen zapeljal na slovenske ceste.
Peter Pirkovič

Veliki DS-ov križanec, ki je na slovenske ceste prvič zapeljal v letu 2020, je bil sredi minulega leta prenovljen, zdaj pa so iz francoske tovarne (Mulhouse) v Ljubljano prispeli prvi primerki. Najbolj opazna sprememba je na sprednjem delu, kjer so mu oblikovalci narisali nove dnevne LED-luči in izboljšali vsebino glavnih svetil. Matrični LED-žarometi imajo skupno 84 LED-diod, s čimer se precej izboljšuje osvetljeno polje med nočno vožnjo, hkrati pa zmorejo samodejno uravnavati svetlobni snop. Na zadnjem delu je opaziti novo grafiko zadnjih luči in spremenjen napis. Zdaj tam ne bo več napisa DS7 Crossback, pač pa DS Automobiles. V ponudbi sta tudi dve novi zunanji barvi, siva Saphire in modra Laque.

Multimedijski del ima novi vmesnik Iris, novi so materiali. 
Peter Pirkovič

Urejena in premijska potniška kabina je pridobila številne nove materiale, ohranila pa znano zasnovo voznikovega delovnega okolja. Udobju in prostornosti na prvi pogled ne gre oporekati. Obenem je armaturna plošča bogatejša za nov multimedijski vmesnik Iris. V okviru 12-palčnega zaslona na dotik velja izpostaviti zmogljivejše delovanje strojne opreme, nova je grafika, na voljo sta 3D-prikaz navigacije in možnost glasovnega upravljanja. Pri slednjem je zanimivo, da se pogovor z umetno inteligenco začne z Okej, Iris. Če to ime obrnemo, dobimo Siri, ki ima izvor pri ameriškem gigantu Apple.

DS 7 je na voljo z enim dizelskim pogonom in tremi hibridnimi.
Peter Pirkovič

Motorna paleta modela DS 7 še vedno vsebuje dizelski 96-kilovatni motor z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, čeprav bo največ poudarka namenjenega ponudbi priključnih hibridov. Na voljo so trije z enako tehnično osnovo. Torej 1,6-litrski turbo bencinski motor, dodatno pa je vgrajen še električni motor oziroma dva, pri vseh treh verzijah pa velja izpostaviti izboljšano kapaciteto baterije (14,2 kWh), s katero uporabniki lahko na električni način prevozijo med 57 in 65 kilometri. Izvedba s 165 kilovati sistemske moči ima pogon speljan le na sprednji kolesni par, tista z 221 kilovati ima na zadnji osi dodatno pogonsko enoto in pogon na vsa štiri kolesa. Novost v ponudbi je različica z 265 kilovati sistemske moči in s pogonom 4x4. Prav takšen avtomobil zdaj vozi naša nekdanja uspešna smučarka Tina Maze. Mazejeva, ki letno prevozi veliko kilometrov, je postala ambasadorka omenjene francoske avtomobilske znamke. Pri DS-u pravijo, da se najboljše združuje z najboljšim.

Tina Maze o vožnji avtomobila: Ko se usmeriš na detajle, si dosegel vrhunski nivo

Lani so slabo polovico prodaje tega modela ustvarili prav s priključnimi hibridi, letos pa bo ta delež še večji. Na cenik sta po novem uvrščena še dva paketa opreme, vstopni Bastille in najbogatejši Opera. Cene za prenovljenega DS 7 se gibljejo od 39.600 do 70.850 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta