Tina Maze o vožnji avtomobila: Ko se usmeriš na detajle, si dosegel vrhunski nivo

Urša Prosenjak
31.01.2023 05:00

Tina Maze je ena prvih slovenskih voznic prenovljenega DS 7. Po prvem mesecu druženja z elegantnim francoskim križancem je razkrila nekaj svojih vtisov in predstavila svoj pogled na vožnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urša Prosenjak

Smučanje je pomemben del tvojega življenja, vožnja pa verjetno tudi, saj veliko časa preživiš na terenu. Vidiš morda kakšne vzporednice med smučanjem in vožnjo, glede na to, da oboje zaznamujejo hitrost, pa tudi potencialna nevarnost na eni strani in izjemen užitek na drugi?

"Res je, smučanje in avto sta zelo paralelni stvari, vsak prelaz, ki ga narediš, ima ogromno ovinkov. Povsem drugačna je vožnja na avtocesti, ampak najbolj uživam, ko se peljem čez kakšen zasnežen prelaz, ko sem sama v avtu in ko je prazna cesta, ko je absolutna varnost, takrat lahko izpeljem tudi kakšen zavoj z linijami, ki sem jih izpeljevala in jih še izpeljujem tudi na smučiščih."

V vseh letih smučarske kariere si verjetno preživela na cesti več kilometrov, kot si lahko predstavljamo. Kako doživljaš vožnjo?

"Zdaj bistveno drugače kot prej. Prej je bila to pač stvar, o kateri nisem razmišljala. Zdaj bistveno več vozim sama, medtem ko sem prej imela ljudi, ki so vozili, in jaz sem enostavno spala. Takrat je bila vožnja počitek. Želela sem se čim prej odklopiti in izkoristiti ta čas vožnje, ki ga je bilo med tekmami res ogromno, za počitek. Zdaj je življenje drugačno in avto vidim kot nepogrešljiv pripomoček. Seveda zelo rada hodim in čim več opravkov rada uredim peš, za premagovanje daljših razdalj pa je avto nujen."

Zadnji mesec spoznavaš novi DS 7. Kakšen vtis je napravil nate?

"Predvsem me vedno znova preseneča. Zdaj razumem njihov hashtag presenetljiva čarobnost, ker te ta avto res zelo pozitivno preseneti. Govorim o detajlih, govorim o tem, kako on dejansko skrbi zame, za mojo varnost, govorim o stvareh, ki jih prej niti nisem doživela. Pri DS Automobiles so mi rekli, naj preprosto vozim in spoznavam avto. Vidi se, da so zares usmerjeni v detajle. Vem, da v vsaki stvari detajli naredijo razliko. Tako je bilo pri meni v športu. Ko se lahko usmeriš na detajle in jih izboljšuješ, pomeni, da si res dosegel vrhunski nivo."

Že načrtuješ svoje naslednje daljše potovanje z DS 7?

"Da, zdaj nas čaka potovanje v Meribel na svetovno prvenstvo, kamor se odpravljamo 2. februarja. Če bi primerjala avtomobile s smučišči, bi DS 7, ki je francoski avto, umestila prav v Meribel ali Courchevel, zato sem vesela, da grem z njim prav tja v vlogi komentatorke za Eurosport, kjer bom v družbi deklet, s katerimi smo skupaj tekmovale, in kjer se počutim kot doma."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta